nieuws

Kohl pept Duitse bouw op met miljardensteun

bouwbreed

De Duitse regering gaat de malaise in de bouw aanpakken via een investeringspakket van f. 28 miljard. Daartoe valt al komende week een kabinetsbesluit, zo heeft bondskanselier Kohl woensdag laten weten tijdens een gesprek met topondernemers.

Van het bedrag bestaat twintig miljard mark uit leningen van de overheidsinstellingen Kreditanstalt fur Wiederaufbau en Deutsche Ausgleichsbank. De rest komt beschikbaar via vervroegde uitvoering van infrastructuurpoen. De maatregelen zullen geen negatieve gevolgen hebben voor de Duitse begroting, zo onderstreepte Kohl.

Volgens Kohl zal het stimuleringsprogramma een aanzienlijke impuls geven aan de werkgelegenheid. Dat zal al dit jaar merkbaar zijn.

De bouw in Duitsland verkeert al geruime tijd in een crisis. Ongeveer 400.000 bouwvakkers zitten zonder werk. De brancheorganisatie ZDB verwacht dat er dit jaar nog eens 60.000 a 80.000 banen verdwijnen.

De Duitse bouwvakkers houden op het ogenblik een actieweek om te protesteren tegen de hoge werkloosheid en de oneerlijke concurrentie van buitenlandse werknemers met lagere lonen. Woensdag, de derde demonstratiedag, waren in Berlijn meer dan achtduizend bouwvakkers uit alle delen van het land op de been.

Fout beleid

Otto Graf Lambsdorff, ere-voorzitter van de Duitse liberale coalitiepartij FDP, heeft felle kritiek op het stimuleringsprogramma voor de bouw. Lambsdorff kan zich niet vinden in de financiering die het kabinet van bondskanselier Helmut Kohl voor ogen staat. Eens zullen de leningen moeten worden terugbetaald, zo beklemtoont hij. Lambsdorff wees er donderdag op dat een vroegere, sociaal-liberale regering met een soortgelijk programma de mist is ingegaan. Een dergelijk beleid van financiering is naar zijn overtuiging fout. De liberaal deed zijn uitspraken in een vraaggesprek met de Duitse radiozender Sudwestfunk.

Daarentegen noemde Ernst Schwanhold, woordvoerder Economische Zaken van de oppositiepartij SPD, de aangekondigde maatregelen “een stap in de goede richting”. De sociaal-democraat signaleerde in de Neue Osnabrucker Zeitung bij het kabinet een koerswijziging waarop zijn partij al veel langer had aangedrongen. Kohl had woensdag laten weten de malaise in de bouw te gaan aanpakken. Zijn regering zal over het stimuleringsprogramma al volgende week een besluit nemen. Doel is vooral om de enorme werkloosheid onder bouwvakkers terug te dringen.

De discussie over het stimuleringsplan komt in een week waarin enkele duizenden Duitse bouwvakkers in Berlijn een wake houden. Zij protesteren vooral tegen de werkloosheid onder Duitse bouwvakkers, terwijl veel opdrachten in deze bedrijfstak worden uitgevoerd door buitenlandse krachten die veel goedkoper werken.

Nederlandse aannemers

Donderdag waren volgens de vakbond IG Bau opnieuw een paar duizend demonstranten op de been. De betogers komen elke dag uit andere deelstaten. Dit keer waren de bouwvakkers uit Hessen, Noord-Rijnland-Westfalen en Sachsen-Anhalt aan de beurt. Zij hielden vanaf de Potsdamer Platz een mars door de binnenstad.

Vooralsnog merken Nederlandse bedrijven die in Duitsland actief zijn weinig van de stakingen.

Woordvoerders van de Nabu en de Nedubex zeggen dat de stakingen geen ‘hot-item’ zijn onder hun leden. Een woordvoerder van poontwikkelaar Frans Diels, die veel in Duitsland bouwt, zegt zelfs dat hij in het geheel niet op de hoogte is van stakingen.

Bij bouwpoen van Wilma en HBG in Berlijn wordt niet gestaakt, aldus woordvoerders van de betrokken bedrijven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels