nieuws

Keramische gevelbekleding steeds vaker toegepast

bouwbreed Premium

Gevels worden in Nederland steeds vaker bekleed met keramische elementen. Er zijn reeds poen uitgevoerd in onder andere Rotterdam, Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Enschede en Leiden. Momenteel wordt de gevel van de nieuwe Rabobank te IJmuiden van keramische elementen voorzien.

De elementen van die gevel zijn afkomstig van fabrikant Guiraud Freres te Toulouse in Frankrijk, die een systeem ontwikkelde dat Accrodal is genoemd. De elementen worden geleverd door Cementbouw BV te Heemstede. Het zijn elementen van 30 bij 60,5 cm, met een dikte van 1,5 cm. De kleur is oranje, in de Engelse catalogus van Guiraud Freres omschreven als ‘flamed Languedoc’.

De elementen zijn vervaardigd van een speciale klei, die al bij een lage temperatuur sintert. Terwijl de Nederlandse baksteen op ca. 1050 gr. C wordt gebakken, komt de temperatuur bij Guiraud Freres niet boven de 995 gr. C. Toch gaat het om een zeer hard product met een wateropname van minder dan vier tot vijf procent.

Het materiaal wordt niet voorzien van een hydrofoberingslaag, zoals concurrerende producten uit Duitsland en Italie. Met een plantenspuit laat J.P. Woudhuizen van Cementbouw zien, dat het oppervlak desondanks weinig vocht opneemt. De druppels lopen van het oppervlak af, in plaats van in de keramische elementen binnen te dringen. Woudhuizen geeft de voorkeur aan elementen zonder hydrofoberingslaag, omdat zij minder gevoelig zouden zijn voor vorstschade.

In veel gevallen is het de architect, maar soms ook de opdrachtgever die kiest voor een gevelbekleding van gebakken keramische elementen. Meestal worden de gevelelementen ‘tegels’ genoemd. Dat is niet helemaal terecht, waarschuwt Woudhuizen. Het kan de indruk wekken dat het om een fijnkeramisch product gaat, terwijl het een grofkeramisch product is.

Kleur- en maatafwijkingen

Dat betekent, dat er kleur- en maatafwijkingen voor ke komen. Met keramische elementen is het niet mogelijk een zeer vlak en strak ontworpen gevel uit te voeren. Het is immers een heel ander materiaal dan bijvoorbeeld metalen gevelplaten. Die ke op de millimeter nauwkeurig worden geproduceerd. Dat geldt niet voor keramische elementen.

Daarbij zijn zichtbare kleurverschillen en maatverschillen van enkele millimeters normaal. Om deze afwijkingen enigszins te compenseren worden de elementen gecentreerd opgehangen en gesteld met behulp van Sikaflex 11FC lijm. Er dient rekening te worden gehouden met een percentage schade, dat kan oplopen tot vier procent. Dit getal is gebruikelijk voor zaag- en breekverlies bij keramische producten. Bovendien kan het belangrijk zijn de elementen te sorteren op kleur. In veel opzichten zijn de ‘geveltegels’ te vergelijken met baksteen, ook een gebakken grofkeramisch product.

De elementen van het Accrodal systeem van Guiraud Freres worden opgehangen aan horizontale aluminium regels van 3 meter lengte, bevestigd op verticale latten. Tussen de koppen van de regels is steeds een opening van een centimeter.

Zeer open systeem

Het systeem is zeer open en in de eerste plaats bedoeld als verfraaiing van de gevel. Meestal kiezen architecten voor het systeem vanwege de ‘warme en levende uitstraling’. Hemelwater loopt niet alleen aan de buiten-, maar ook aan de binnenzijde van de elementen naar beneden en de wind heeft vrij spel door de horizontale en verticale open voegen van ca. 5 millimeter. De water- en winddichting van de gevel wordt bereikt door een dampdoorlatend, waterkerend folie aan de buitenzijde van de bouwmuur. Tussen het folie en de bouwmuur kan isolatie worden aangebracht.

De Accrodal keramische gevelelementen van Guiraud Freres voldoen aan de Europese norm EN 186 ‘Ceramic tiles designed as coverings for floors and walls’. Ze zijn bestand tegen vorst, mechanische stoten en wind. Het systeem is ruim twee jaar geleden goedgekeurd door de certificerende instelling Veritas. De elementen zijn in zes kleuren verkrijgbaar, van rood tot roze en oranje. Ze hebben een glad of een ruw oppervlak. De regels zijn er zowel in een aluminium legering als in roestvast staal.

Frans van Velden

Zo worden de Accrodal keramische elementen van Guiraud Freres opgehangen. De elementen op de foto moeten nog gesteld en aan de onderzijde verlijmd worden.

Een gevel van een woongebouw in Frankrijk, afgewerkt met het Accrodal systeem van Guiraud Freres.

Reageer op dit artikel