nieuws

Ir. H.W. Sinke: “In technologisch opzicht hollen we met zijn allen achteruit.”

bouwbreed

“Doordat het marktprincipe bij aanbestedingen te ver wordt doorgevoerd, hollen we met zijn allen versneld achteruit als het gaat om technologische ontwikkeling. Met het huidige aanbestedingsbeleid is er nauwelijks nog geld over voor research en development.” Dat stelt ir. H.W. Sinke (43), die per 24 maart wordt benoemd tot algemeen directeur van Heidemij Realisatie. Sinke is op dit moment nog directeur Poen en plaatsvervangend directeur van Heidemij Realisatie.

Sinke zegt blij te zijn dat er sinds kort ook vanuit de politiek signalen worden afgegeven dat het aanbesteden op de open markt te ver is doorgeslagen. Sinke: “Heidemij Realisatie (een multifunctioneel aannemingsbedrijf) werkt vrijwel uitsluitend via onderhandse contracten. Wij willen poen integraal uitvoeren. Dat is namelijk de enige manier om je kennis op peil te houden. Onze innovatie grondreinigingstechniek (op locatie in plaats van in de fabriek, red.) is daar een voorbeeld van. Om die reden proberen wij het prijsvechten op de openbare markt te vermijden”

Volgens Sinke moeten aanbestedende overheden nu echt eens op meer factoren dan alleen de laagste prijs gaan selecteren. “Branche-organisaties als VAGWW en NVWB hameren daar al jaren op. Gelukkig heeft de Tweede Kamer dit nu eindelijk opgepakt”.

De uitdaging in zijn nieuwe functie zit volgens Sinke in “het profileren van het uitvoerend bedrijf van Heijdemij, zowel intern als extern. Extern willen we nog sterker uitdragen dat we de kennis in huis hebben om poen integraal aan te pakken. Intern is het zaak dat we in staat zijn alle kennis en kunde te mobiliseren, en opereren volgens de ‘one-firm’ gedachte.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels