nieuws

Hypotheekverstrekkers zijn ‘gewoon ordinaire geldkloppers’

bouwbreed

Hypotheekverstrekkers en adviseurs maken zich schuldig aan “ordinaire geldklopperij”. Dit stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) naar aanleiding van het jaarlijks onderzoek naar hypotheken.

De vereniging ontdekte dat banken en verzekeraars de lage rente aangrijpen om hun boetebepalingen voor oversluiten van een hypotheek soms “tot absurde hoogte” aan te scherpen. “Zo probeert men meer geld te verdienen aan oversluiten.”

Hypotheekdeskundige Jan Nijhof van VEH constateerde ook dat in de nieuwe voorwaarden van een overgesloten hypotheek vaak hogere boeteclausules komen te staan. “Banken en verzekeraars hadden zich al ingedekt tegen verliezen bij oversluiten. Een extra boete is dan toch geldklopperij?Bovendien, wij merken dat de hypotheekverstrekkers dan vaak naar zichzelf toerekenen.”

Voor consumenten die binnen afzienbare tijd opnieuw moeten bepalen hoelang zij hun rente vastzetten, kan het voordelig zijn dit voor het aflopen van hun huidige rentevastperiode te doen. Zij hebben dan de zekerheid dat ze een lange tijd van de huidige lage rente ke profiteren.

Volgens de VEH adviseren bemiddelaars door de provisie die ze ontvangen, hun klanten de hypotheek over te sluiten. “Een klant wordt er over het algemeen niets wijzer van. De bemiddelaars adviseren mensen een nieuwe hypotheek te nemen. Er wordt dan alleen gewezen op de lagere maandlasten en niet op het feit dat betalingsverlichtingen langer doorlopen.”

Reageer op dit artikel