nieuws

Heidemij in rust toch op overnamepad

bouwbreed Premium

Na een spectaculaire groei in Europa en Amerika – binnen zes jaar – doet Heidemij het even rustig aan. Althans dat werd eerder verkondigd. Toch kon men de kans om Geotecnica Consultores SA in Chili over te nemen niet voorbij laten gaan.

“Het tempo van de laatste jaren houden we niet vol, maar Geotecnica Consultores was te mooi. Heidemij wil in elk continent aanwezig zijn. Via dergelijke kleinere overnames en allianties proberen we dat nu te bereiken. We werken al met Geotecnica Consultores samen en dit overnamegesprek liep al geruime tijd”, vergoelijkte drs F.P. Luttmer, voorzitter raad van bestuur Heidemij, de aankoop. Het beursgenoteerde bureau lichtte gisteren de resultaten over 1996 toe.

Het Chileense bedrijf, omzet 9 miljoen dollar, is actief op het gebied van milieu, infrastructuur, geotechniek en is betrokken bij pomanagement en bouwtoezicht. Via een aankoop heeft Heidemij een aardige toegang tot Zuid-Amerika omdat Geotecnica werkt in Peru, Argentinie en Bolivia.

De aankopen die vorig jaar zijn gedaan hebben als vervelende consequentie dat de solvabiliteit – groepsvermogen als percentage van het balanstotaal – aanzienlijk terugviel van 42,6 procent naar 33,5 procent. Vooral de goodwill die betaald moest worden voor het Amerikaanse ingenieursbureau Piedmond Olsen Hensley was niet mis.

Luttmer toonde zich niet ontevreden over het jaar 1996, gezien de turbulente markten waarmee Heidemij zich zag geconfronteerd. Zo was ook voor Heidemij de Duitse markt moeilijk en kreeg de milieumarkt in de VS rake klappen, die daalde met 15 procent. In diverse Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Spanje) staan de overheidsuitgaven voor infrastructuur onder druk van bezuinigingen. Overigens kent Heidemij volgens Luttmer geen verliesgevende bedrijven. “In Duitsland hebben we wel onmiddelijk onze capaciteit aangepast om zo de bezettingsgraad onder controle te houden”, vult Noy zijn voorzitter aan. “Het gevolg is wel winsterosie.”

De tegenwind werd echter goed opgevangen door groei bij de adviesdiensten en door overnemingen. Vooral in Nederland en Spanje ging het goed. In Nederland werd door dochter Kafi een recordomzet en resultaat behaald als het gevolg van de WOZ. “Ons bedrijf heeft voor veel gemeenten taxaties uitgevoerd.”

Heidemij heeft miljoenen verdiend aan het dijkverzwaringsprogramma, zoals op de foto in Kampen.

Jaarcijfers 1996 Heidemij NV

(miljoenen guldens)

1996 1995

Omzet 1089 900,4

Omzet Nederland 511,83 441,2

Omzet Europa 250,47

Bedrijfsresultaat 48,4 42,1

Winst 26,1 27

Reageer op dit artikel