nieuws

Eerste kademuur van prefab baksteen

bouwbreed

Een werknemer van Burggraaff Bouw controleert of een van de elementen van de kademuur aan de Harlingerweg in Franeker waterpas staat. Het is voor de eerste maal in Nederland dat hiervoor prefab bakstenen elementen worden gebruikt. De kademuur is gisteren in een dag geplaatst op eerder aangebrachte stalen boorpalen. De muur vormt een onderdeel van de restauratie van drie voormalige graanpakhuizen aan de Harlingerweg.

De pakhuizen worden in opdracht van de gemeente Franekeradeel omgebouwd tot elf appartementen. Volgens het bouwbedrijf kent de toepassing van prefab baksteenbeton voor dit doel belangrijke voordelen: er ke trillingarme palen worden toegepast, het werk kan ‘in den natte’ worden uitgevoerd, de uitvoering duurt weken in plaats van maanden en er wordt twintig tot dertig procent op de kosten bespaard. Vooral dat laatste was in Franeker van belang, omdat het budget niet toereikend was voor een traditionele uitvoering. Als alleen de traditionele methode beschikbaar was geweest, hadden de aanwezige betonnen damwanden moeten blijven staan.

De prefab elementen varieren in lengte van zes tot negen meter en zijn geproduceerd door Sterk Bedrijven BV in Rossum (Gld).

Burggraaf past de prefab baksteenbetonmuren ook toe in zijn Gowo-bouwsysteem, waarmee de laatste vijftien jaar al meer dan duizend woningen en andere projecten zijn gerealiseerd.

Reageer op dit artikel