nieuws

Doorbraak op het gebied van breken

bouwbreed Premium

Krupp GmbH en IHC te Kinderdijk werken aan de ontwikkeling van een breker, die 50% minder energie gebruikt dan gangbare brekers en waarvan het product volledig is te beheersen. “Een doorbraak op het gebied van breken”, aldus Hans van der Zanden, directeur van Van der Zanden BV te Aalbeek/Hulsberg. Het is een centrifugaalbreker voor korrels met een doorsnede tot 10 cm. Het principe is ontleend aan de ruimtevaart.

“Als een korrel tweemaal inslaat, dan breekt hij”, legt Van der Zanden uit. “Daar is 50% minder energie voor nodig dan bij een kaakbreker of een kegelbreker. Het principe is al 150 jaar bekend, maar wij weten nu hoe het werkelijk werkt. Het was een wiskundig probleem om de draaiende beweging van de korrel en de platen onder de knie te krijgen. In de afgelopen vier jaar is een computerprogramma ontwikkeld, waarmee de breker gesimuleerd kan worden. De ontwikkeling is mede door Novem gefinancierd.” De nieuwe breker is bestemd voor stenen, klinkers, ertsen enzovoort. Er is ‘een hele stroom patenten’ voor aangevraagd. De breker heeft niet alleen 50% minder energie nodig, maar hij slijt ook half zo snel als een kaak- of kegelbreker. Volgens Van der Zanden wordt de nieuwe centrifugaalbreker in september aan de markt gepresenteerd.

Reageer op dit artikel