nieuws

Deense vraag naar ingenieurs

bouwbreed

De raadgevende ingenieursbureaus in Denemarken hadden vorig jaar een gezamenlijke omzet van f. 1,4 miljard. Hiermee werd de stijgende lijn van de afgelopen tien jaar duidelijk voortgezet.

Ook voor dit jaar gaat de prognose uit van groei, mede door het hoge activiteitsnivo in de bouw en de trend om binnen steeds meer verschillende vakgebieden raadgevingsservice te leveren, waaronder informatietechnologie en landbouw. Een groot probleem om de stijgende lijn vast te houden vormt het dreigende tekort aan ingenieurs. De belangstelling onder Deense jongeren voor een technische studie laat veel te wensen over, zo constateert brancheorganisatie FRI, die een mogelijke oplossing ziet in de aantrekking van meer buitenlanders, wat tevens een gunstig effect kan hebben op de internationalisering van de activiteiten. Momenteel komt een kleine 25 procent van de omzet tot stand in het buitenland.

De concurrentie van buitenlandse bureaus is aan de andere kant ook toegenomen. Sinds vorig jaar staan Deens gefinancierde ontwikkelingshulppoen ook open voor niet-Deense bedrijven, wanneer niet minstens drie nationale bureaus beschikbaar zijn voor het maken van een offerte. Na een periode van heftig tegenstribbelen wordt deze regeling nu ‘aanvaardbaar’ genoemd door FRI.

Reageer op dit artikel