nieuws

Citta Romana-drama telt alleen maar verliezers

bouwbreed

Het vertrouwen van resort manager Lisette Hetzler in het luxueuze vakantiepark Citta Romana bij Hellevoetsluis is groot. Het drama dat zich vorig jaar tussen het duo Lisman/Colthof en de Belgische bouwer Ibens heeft afgespeeld, heeft haar enthousiasme voor het bungalowpark dan ook niet ke temperen. “Het wordt een fantastisch park, een succes. Na al die ellende hebben we dat wel verdiend.”

Het waait hard en het is koud in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Bordjes wijzen de weg naar Citta Romana, het luxueuze vakantieoord aan het Haringvliet. Er is, mede door het sombere weer, maar vooral ook de modder en de in meerderheid nog kale tuinen, alleen nog heel wat fantasie nodig om in dit park een lusthof voor vakantievierders te zien. Echter, de ruim tachtig villa’s die in de afgelopen maanden zijn opgeleverd beloven veel voor de toekomst. De bungalows met illustere namen als Canna Palustre Doppio, Castello en Forum, stralen zelfs al op het nu nog kale en desolate terrein iets van de rijkdom uit waarmee de poontwikkelaars Lisman en Colthof ruim drie jaar geleden de boer op gingen.

“Het idee was en is nog steeds een vakantiepark te realiseren waarvan de kwaliteit ongekend hoog is. Een luxe keuken met vaatwasser, wasmachine en droger zijn bijvoorbeeld in ieder huis te vinden”, vertelt Lisette Hetzler.

Zij is werkzaam bij Laurence Peter’s Holidays, de verhuurorganisatie van de 260 bungalows die Citta Romana uiteindelijk moet gaan tellen. Deze verhuurorganisatie is overigens de enige overlevende in het verhaal dat zich in de afgelopen twee jaar rond het resort heeft afgespeeld.

Ruzie tussen de Belgische aannemer Ibens en de poontwikkelaars en betalingsachterstanden zorgden ervoor dat de oorspronkelijke planning van de bouw al vrij snel in het honderd liep. Met de realisering van het park was begin januari ’95 begonnen. In augustus van dat jaar hadden de eerste woningen opgeleverd moeten zijn. In de praktijk kwam daar helemaal niets van terecht. Na diverse onderhandelingen tussen Lisman/Colthof en Ibens escaleert de boel als in januari ’96 de bouw definitief wordt stilgelegd en de Belgische hoofdaannemer het recht van retentie vestigt.

Hekken

“Toen was”, zo herinnert Lisette Hetzler zich die periode, “de boot aan.”

Er kwamen hekken rond de woningen. En ieder weekend kwamen eigenaren er voor staan om, al was het maar vanuit de verte, een blik op hun toekomstige bezit te werpen. Slechts twee al eerder opgeleverde bungalows stonden buiten de afzetting. Voor die twee villa’s werkte de resort manager gewoon door. “Ze waren al verhuurd en die mensen kwamen dan ook gewoon. Ik moest een beetje park spelen. Ja dat was een hele rare situatie.”

Het bleef echter niet alleen bij het hek van Ibens. De onderaannemers hadden zich in de tussentijd ook verenigd en ook zij beriepen zich op het rententierecht. R.J. van Brugge, algemeen directeur van Van der Waal: “Gevolg was dat hier op een gegeven moment twee verschillende bewakingsbedrijven rondliepen.”

Het Vlaardingse bouwbedrijf raakte vorige zomer bij het recreatiepark betrokken nadat de moederonderneming Aan de Stegge uit Deventer Ibens had ingelijfd. “Uiteindelijk hebben wij hier de totale positie van Ibens overgenomen”, zegt Van Brugge.

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. “Het was natuurlijk een complexe materie, gezien de verstoorde verhoudingen die er lagen. We moesten eerst die hekken kwijt zien te raken. Nadat Ibens door Aan de Stegge was overgenomen konden wij het rententierecht overnemen. Dus toen was zeg maar de bewakingsdienst van Ibens van ons. Vervolgens hebben wij de crediteurenvereniging van de onderaannemers afgekocht. Pas toen konden we verder.”

Hoog tempo

Sinds september vorig jaar is er door Van der Waal in een hoog tempo gebouwd. Tachtig van de ruim 100 huizen in de eerste fase zijn inmiddels opgeleverd. De verkoop van de tweede fase loopt redelijk. Met prijzen varierend van f. 290.000 tot f. 410.000 gaan de villa’s niet als warme broodjes over de toonbank maar op het park wordt vooralsnog niet geklaagd. Binnenkort wordt dan ook met de bouw van de tweede fase begonnen.

“Kijk”, zegt Van Brugge, “we konden hier natuurlijk niet instappen als Unigoed (dochter van Unidek-red) de ruim 30 onverkochte woningen in de eerste fase niet had opgekocht. Je praat dan toch over investeringen die liggen tussen de f. 15 en 20 miljoen. Dat is toch net even boven onze stand.”

Unigoed bv uit Gemert, die vorig jaar de in surseance van betaling verkerende Citta Romana v.o.f. heeft overgenomen, fungeert nu als de poontwikkelaar van het vakantiepark. Het is ook de bedoeling dat Unigoed volgend jaar de centrumvoorzieningen van het park, zoals zwembad, restaurant, winkels en receptie, gaat ontwikkelen.

Liquide middelen

Het hebben van liquide middelen is volgens Van Brugge de kurk waar de realisering van parken als Citta Romana op drijft. “De problemen die de ontwikkeling van dit park tegenhielden zijn daarop terug te voeren”, benadrukt hij als hem wordt gevraagd naar het hoe het nu allemaal zo heeft ke lopen. “In dit geval was er enerzijds een gemeente (Hellevoetsluis-red.) die het park graag wilde en anderzijds een projectontwikkelaar die uiteindelijk toch niet zo solvabel bleek. De gemeente heeft dat onvoldoende onderzocht of misschien zelfs onderschat.” Stagnatie in de verkoop van de woningen zorgde voor een onderbreking van de geldstroom. Lisman en Colthof bleken niet in staat dat financieel te ondervangen waardoor de betalingsachterstanden ontstonden. Op zich had het in de visie van de Van der Waal-directeur ook anders ke gaan. “Blijft de verkoop gelijk aan de verwachtingen en wordt de geldstroom niet onderbroken dan was er niets aan de hand geweest.”

Alleen verliezers

Volgens Van Brugge kan het nu echter alleen nog maar goed gaan. “Je ontkomt er niet aan te moeten constateren dat er in dit verhaal alleen maar verliezers zijn. Iedereen is er bij ingesprongen. Ook de kopers, die naast de nodige irritaties over de forse vertragingen toch inkomstenderving ondervonden omdat zij hun huis niet konden verhuren. Aan de andere kant”, zegt Van Brugge na een moment van overpeinzing, “had het voor de kopers een stuk slechter ke aflopen. Rententierecht gaat namelijk voor hypotheekrecht. Dat betekent dus dat de kopers alles kwijt hadden ke raken. Nu hebben ze hun huis en ze hebben er nog GIW-garantie op gekregen ook. We hebben de vakantiehuizen bij Woningborg onder ke brengen. Het is een van de zaken geweest waarmee wij als bouwer het vertrouwen bij de kopers weer konden herstellen. Dat was nodig. De moeilijkste taak die je in kwesties als deze hebt is het winnen van het vertrouwen en dat doe je door eerst de emoties weg te nemen.”

Zakelijke transactie

Richting de onderaannemers is er een zakelijke transactie gepleegd. “Door de rechten van de crediteurenvereniging af te kopen was voor ons maar ook het verleden afgerond. Daarna zijn we met een aantal weer in zee gegaan.”

Oosenbrug van de Crediteurenvereniging Citta Romana: “Ons werk zit er voor 99 procent op. Binnenkort vindt de finale eindafrekening plaats en dan is het ook voor de onderaannemers afgelopen. Dan zal ook de vereniging ontbonden worden.”

De crediteurenvereniging had als voornaamste taak de afkoopsom van Van der Waal op basis van rechten zo goed mogelijk te verdelen. “Maar”, zo benadrukt Oosenbrug, “dat we er allemaal aan verloren hebben is wel een juiste constatering.”

Belazerd

“Wij hebben meer dan alleen geld verloren, we zijn gewoon belazerd”, zegt Nico Sloof, de Nederlandse vertegenwoordiger van de Engelse onderneming Thatching Advisory Services Limited op zijn beurt. Deze firma heeft in de eerste fase de woningen van rieten daken voorzien. Na de affaires kon er echter met Van der Waal geen overeenstemming over een nieuw contract worden bereikt. De bouwer ging met een andere onderneming in zee. Van de crediteurenvereniging heeft de firma f. 3.000 gekregen voor de materialen die op de bouwplaats zijn achtergebleven. “En eigenlijk hadden ze daar niet eens recht op. Hun claim was niet ontvankelijk verklaard. Maar er was nog geld over dus toen hebben we gezegd dan gunnen wij dat die Engelsen. Rechten ke ze daar niet aan ontlenen”, aldus Oosenbrug.

“Schandalig” zegt Sloof. Volgens hem moet Van der Waal ook nog betalen voor de garantiecertificaten van het impregneren van de daken. “Voor die certificaten vragen we f. 5.000 per woning. Van der Waal weigert te betalen dus we geven ze ook niet af. Daarmee dupeert de bouwer de kopers die de certificaten op voorschrift van de gemeente Hellevoetsuis moeten hebben.”

Kwaliteit

Van Brugge zegt de verhalen van Thatching Advisory Services Limited te kennen maar er niet echt van onder de indruk te zijn. “Ze waren gewoon te duur. Door het afkopen van de crediteurenvereniging hebben wij het verleden afgesloten. Ze ke niet teruggrijpen op de oude contracten. Maar dat schijnt, misschien door de taalbarriere met Engeland daar niet begrepen te worden. Daarbij komt nog dat we nu niet direct onder de indruk van de kwaliteit van het rietdekwerk waren”, laat Van Brugge fijntjes vallen.

C. Voorham, binnen het bestuur van de kopersvereniging Citta Romana belast met de technische zaken, is vol lof over de activiteiten van Van der Waal. “We hebben het volste vertrouwen in de bouwer. De meeste van ons hebben nu de woning. Na veel pech ke we er straks eindelijk van genieten.” Overigens kent ook hij de wrevel die er bij de Engelse onderneming over de afronding van Citta Romana bestaat. Maar zo stelt hij nuchter: “Alle daken zijn opnieuw geimpregneerd. Wij hebben daarvoor allemaal een certificaat gekregen. Er is in de afgelopen periode enorm veel gebeurd. Dat weten ze blijkbaar niet, maar er is niemand die heeft stilgezeten.”

Waterig zonnetje

Inmiddels is een waterig zonnetje doorgebroken. De toch al rijke aanblik van de villa’s krijgt hierdoor plotsklaps een warme uitstraling. Lisette Hetzler opent met haar loper de deur van de bungalow Canna Palustre. Naast de ruime living en

was- en bergruimte op de begane vloer telt de vrijstaande villa drie forse slaapkamers en een ruime badkamer op de eerste verdieping. De woning ademt rust maar bovenal luxe uit. “En juist hierdoor ben ik ervan overtuigd dat dit park een succes wordt. Mensen willen wanneer zij op vakantie gaan luxe om zich heen en dat krijgen ze hier volop.”

Reageer op dit artikel