nieuws

Bij voegconstructie in A50 ontbraken rubberblokken

bouwbreed

De problemen met de voegconstructie bij de Rijnbrug in de A50 (Arnhem-Den Bosch) bij Renkum zijn opgelost. Bij een routine-inspectie door Rijkswaterstaat kwam aan het licht dat van de voegconstructie in het wegdek van de aanbrug een aantal rubberen blokken ontbraken. Met aanbrengen van nieuwe blokken hoopt Rijkswaterstaat het probleem definitief verholpen te hebben.

Bij de inspectie van de Rijnbrug van dinsdag werd vastgesteld dat in de tweede voeg tussen twee aanbruggen rubberblokken ontbraken. Boven op het wegdek is daarvan niets te zien. Deze voegconstructies zijn van het fabrikaat ‘Maurer’. Deze voegconstructies wordt toegepast tussen delen die onderling een grote verplaatsing ke ondergaan. Bijvoorbeeld tussen het landhoofd en een lange brug. In de A50 bij Renkum zijn ze ook in de aanbruggen toegepast.

De constructie van de Maurervoegen bestaat uit lamellen, een stalen draagconstructie en rubberblokken. Het verkeer rijdt over de lamellen. Een voeg van bijvoorbeeld 30 centimeter wordt overbrugd met vijf lamellen. De lamellen worden ondersteund door stalen traversebalken die in de rijrichting lopen. Elke lamel wordt op een hart-op-hartafstand van 1,5 meter ondersteund door een eigen traversebalk. De balken van de verschillende lamellen zijn wel gebundeld. Die bundelingen hebben dus ook een hart op hart afstand van 1,5 meter. De bundelingen van traversebalken zitten in zogenoemde traversekasten die in het beton van brug of landhoofd zijn ingestort. De balken zijn in de traversekast zowel aan de boven als de onderzijde gevat in rubberblokken. De blokken staan onder voorspanning. Het rubber moet de stootbelasting opnemen die door het verkeer ontstaat.

Onveilig

Ontbreken van de rubberblokken is onveilig voor de weggebruiker. De lamellen met de traversebalken ke dan boven het wegdek uit gaan steken. Dan ontstaat voor de weggebruiker zelfs een gevaarlijke situatie. De politie sloot de rijbaan dinsdagmiddag af. Het verkeer werd omgeleid. Herstel van de constructie heeft tot midden in de nacht van dinsdag op woensdag geduurd. De constructie bleek op zich intact. Er zijn met behulp van vijzels nieuwe rubber blokken aangebracht. Rijkswaterstaat weet dat er dingen met de Maurervoeg niet goed ke gaan. Er wordt regelmatig geinspecteerd. Wel is verrassend dat zich problemen voordoen bij een voegconstructie die pas vijf jaar oud is.

Reageer op dit artikel