nieuws

Aannemer Bouygues beschuldigd van fraude

bouwbreed Premium

Voor de vierde maal is in Frankrijk de grootste bouwondernemer in de wereld, Martin Bouygues, in staat van beschuldiging gesteld wegens financieel onoorbare praktijken.

Hetzelfde geldt voor president-directeur Patrick Le Lay van het eerste Franse televisienet, dat behoort tot de groep-Bouygues, en commercieel directeur Philippe Chalendon van Bouygues-Offshore. De drie zijn voorlopig op vrije voeten gesteld, voor Bouygues en Chalendon na 24 uur voorarrest in Versailles.

Er lopen nu gerechtelijke procedures tegen twaalf topfiguren van de Bouygues-groep. Rechter-commissaris Jean-Marie Charpier denkt een omvangrijk en goed geolied systeem van steekpenningen op het spoor te zijn via het adviesbureau Cerail van een oudgediende van Bouygues, Jacques Dupuydauby. Deze zat vorig jaar al een maand in voorarrest. Het systeem is eenvoudig: Bouygues, Le Lay en Chalendon hebben miljoenen overgemaakt naar Cerail zonder enige tegenprestatie.

Voor Martin Bouygues zelf gaat het om zeven miljoen gulden in de periode 1986-1995, die hij niet kan rechtvaardigen. Die middelen zouden in binnen- en buitenland zijn gebruikt als smeergelden om (politieke) beslissers om te kopen, openbare inschrijvingen te omzeilen of te vervalsen, en zo markten binnen te halen. Blijkens de vele processen die nu in Frankrijk lopen, waren dergelijke praktijken sinds de jaren tachtig in Frankrijk eerder regel dan uitzondering, vooral in de bouwwereld. Eind januari nog klaagde de Europese Commissie Frankrijk aan omdat het een bouwwerk bij Parijs aan Bouygues had gegund zonder een procedure van openbare inschrijving.

Zonder vergunning

Het gaat om het stadion in Saint-Denis voor de wereldkampioenschappen voetbal volgend jaar. Soortgelijke verdenkingen zijn gerezen rond de toewijzing van de bouw van een paleis van justitie in het Normandische Caen. De Bouygues-groep heeft al meer met dat bijltje gehakt. Zo stampte Martins inmiddels overleden vader Francois tien jaar geleden in een recordtempo de brug naar het Ile de Re ten zuiden van Bretagne uit de grond. Zonder enige vergunning en ondanks twee gerechtelijke uitspraken dat hij zich niet aan de procedures had gehouden. Niemand heeft er ooit nog over gerept.

De wind voor zoon Martin is inmiddels gedraaid. Hij heeft bij de afgelopen presidentsverkiezingen op de verkeerde kandidaat gegokt: de toenmalige premier Balladur, tegenstrever in eigen kamp van Jacques Chirac. Bouygues ligt daarom niet goed in de kringen rond de huidige president, en kan daar niet rekenen op veel steun. Afgelopen maand heeft hij het nog afgelegd tegen Generale des Eaux. De concurrent legde de hand op de aanleg van het tweede, veelbelovende telecommunicatienet in Frankrijk, van de spoorwegmaatschappij SNCF. Bouygues is niet de enige grote ondernemer met moeilijkheden.

Reageer op dit artikel