nieuws

Aanleg parallelweg Dronten stuit op verzet omwonenden

bouwbreed

De aanleg van de parallelweg langs een deel van de provinciale weg door Dronten (de Hanzeweg, die overgaat in de Dronterringweg) is nog lang niet rond, zo bleek tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag.

In Dronten zijn nog zo’n twaalf boerderijen die uitkomen op de provinciale weg. Dat vinden zowel de gemeente als het provinciebestuur een ongelukkige situatie. Bij het afslaan naar de boerderijen en wanneer men vanaf het boerenerf de weg op draait, ontstaan er gevaarlijke situaties. Volgens de gemeente zijn er ook al een aantal ongelukken gebeurd. Het gemeentebestuur dacht de problemen op te lossen door een parallelweg aan te leggen met aan weerszijden een goede aansluiting op de provinciale weg.

De nieuwe weg had er mogelijk al gelegen als omwonenden zich er niet tegen hadden verzet. “De provincie heeft het geld voor de weg al gereserveerd”, verzekerde een woordvoerder van de gemeente op de zitting. De omwonenden tekenden aanvankelijk eerst bezwaar aan bij de rechtbank in Zwolle. Daar werden hun bezwaren echter van tafel geveegd, waarna ze naar de Raad van State in Den Haag togen om hoger beroep aan te tekenen.

De rechters van de Raad van State lieten doorschemeren het besluit van de gemeente waarschijnlijk om juridisch technische redenen te zullen vernietigen. Over zes weken blijkt of dat daadwerkelijk gebeurt. De hele procedure, inclusief het opstellen van een nieuw bestemmingsplan, moet dan mogelijk opnieuw gebeuren.

De omwonenden hebben overigens de juridisch technische bezwaren niet te berde gebracht. Daar kwamen de rechters op de zitting zelf mee. De omwonenden vinden het vooral jammer dat het afzonderlijke fietspad verdwijnt. De fietsers zullen in de toekomst ook over de parallelweg moeten. Ze moeten de weg dan delen met zwaar landbouwverkeer en dat vinden de omwonenden levensgevaarlijk.

Reageer op dit artikel