nieuws

Wethouder blijft aan ondanks fraude met bouwvergunningen

bouwbreed

Wethouder G. Tijsseling (ruimtelijke ordening) hoeft zijn biezen niet te pakken na de fraude met 805 bouwvergunningen in De Ronde Venen. Het college van B en W overleefde donderdagavond een motie van wantrouwen, die de oppositiepartijen tijdens een gemeenteraadsvergadering tegen het bestuur hadden ingediend.

Een onderzoek van de provincie Utrecht en de Inspectie Ruimtelijke Ordening van VROM wees vorige week uit dat de gemeente jarenlang doelbewust de wet had ontdoken bij het verstrekken van bouwvergunningen. Bijna duizend maal werd niet de juiste procedure gevolgd. Zo ontbrak in 805 vergunningen de ‘verklaring van geen bezwaar’ van de provincie.

In het overgrote deel ging het daarbij om kleinschalige plannen zoals de bouw van dakkapellen en schuurtjes. In acht gevallen betrof het uitgebreidere bouwwensen. De gemeente zou de procedures aanmerkelijk versoepeld hebben uit het oogpunt van ‘klantvriendelijkheid’.

De wethouder mag als verantwoordelijke voor de fraude blijven zitten, ondanks het feit dat provincie en het ministerie zich geschokt toonden door de uitkomsten van het onderzoek. De coalitiepartijen (CDA, VVD en De Ronde Venen Belang) vonden de feiten niet ernstig genoeg om er de wethouder voor naar huis te sturen. Het college overleefde al twee keer eerder een motie van wantrouwen in de afgelopen anderhalf jaar.

De statenfractie van D66 heeft het college van Gedeputeerde Staten vrijdag vragen gesteld over de gang van zaken. Met name het feit dat de fraude vijf jaar op grote schaal heeft ke voortduren zonder dat de provincie het in de gaten had, bevreemdt de partij. Ook wil zij na laten gaan of meer gemeenten in de provincie Utrecht zich niet aan de voorschiften houden. De vragen komen op 20 februari tijdens de commissievergadering Ruimte en Groen aan de orde.

Reageer op dit artikel