nieuws

Volkstuinders dupe van stadion Sparta

bouwbreed

Het Rotterdamse college wil meewerken aan de verhuizing van voetbalclub Sparta uit de wijk Spangen. Vrijdag heeft het college twee locaties voorgesteld voor de bouw van een nieuw stadion. In beide gevallen moeten volkstuinders wijken voor de voetbalclub.

Het is vooral de wens van Sparta zelf om het Kasteel in Spangen te verruilen voor een nieuw stadion elders in de Maasstad. Aanvankelijk was Sparta van plan met Excelsior een gezamenlijk stadion te bouwen. Sparta had een voorkeur voor het bedrijventerrein Rivium tussen Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Excelsior haakte af, omdat de club het eigen stadion op Woudestein wil vernieuwen.

De nieuwbouw van een Sparta-stadion op Rivium is volgens het college niet haalbaar. Een voetbalstadion is niet te combineren met plannen voor een woonwijk en kantoren, aldus het college.

Het college heeft Sparta twee alternatieve locaties voorgesteld. De eerste is bij het Giessenplein in Rotterdam-West.

De tweede locatie betreft een stuk grond aan de Alexanderlaan, tussen rij ksweg 20 en de spoorbaan, in Rotterdam-Oost. Op beide plaatsen zijn momenteel volkstuinen. De meeste kans maakt de locatie aan de Alexanderlaan. Sparta wil naar Rotterdam-Oost verhuizen, omdat daar de meeste supporters zouden wonen. Het college heeft ook een voorkeur voor deze plek, maar uit financiele overwegingen. De kosten voor de gemeente van de locatie Alexanderlaan zijn geschat op zes tot acht miljoen gulden. De alternatieve locatie in Rotterdam-West kost de gemeente veertien miljoen.

Verhuizing niet zeker

Wethouder Den Oudendammer verwacht dat als alles volgens plan verloopt nog dit jaar definitieve besluit over de nieuwbouw van Sparta kan worden genomen. In 1999 kan het stadion dan klaar zijn, aldus de wethouder. Het is nog helemaal niet zeker dat de verhuizing van Sparta doorgaat. De gemeenteraad buigt zich eind februari over de door het college voorgedragen locaties voor de nieuwbouw.

De raad moet zich dan eerst uitspreken of de gemeente wel moet meewerken aan het vertrek van Sparta uit Spangen.

Verschillende raadsleden zijn hierop tegen, omdat ze vinden dat de gemeente niet moet meebetalen aan de verhuizing van een commerciele voetbalorganisatie en dat Sparta voor Spangen behouden moet blijven.

Reageer op dit artikel