nieuws

Van Dam wil geld zien voor verzet tegen dempen Utrechtse singels

bouwbreed

Marcel van Dam wil van de gemeente Utrecht een financiele tegemoetkoming voor het feit dat hij bijna dertig jaar geleden zich fel tegen het dempen van de Utrechtse singels heeft gekeerd. Door onder meer zijn protest in een centrumplan-commissie is uiteindelijk slechts een singel gedempt. En juist deze gracht wordt in het kader van het Utrecht City Po (UCP) straks weer in ere hersteld.

“Ze waren nog meer geld kwijt geweest als ze hun zin hadden doorgedreven. Ik eis dus wel een redelijk percentage.” Van Dam reageerde hiermee gekscherend op de plannen die Utrecht en in het verlengde de Jaarbeurs met het centrum van de Domstad heeft. De komende jaren wordt ruim f. 3 miljard in het centrum rond Neerlands overdekte koopcentrum Hoog Catharijne geinvesteerd. Ook de Jaarbeurs zal dat ondervinden.

Directeur Van Ingen: “Op het terrein van de jaarbeurs komt een hotel, een casino, een bioscoop met meerdere zalen en een megatheater. Verder voorzien de plannen nog in een toevoeging van 60.000 m2 bvo aan kantoorruimte en twee nieuwe expositiehallen.”

Dit toekomstplaatje herinnerde Marcel van Dam aan zijn Utrechtse periode: “Hoog Catharijne was er toen nog niet. En er waren plannen om alle singels te dempen. Ik zat in zo’n commissie die daar fel tegen was. Maar zoals het altijd in Nederland gaat, niemand krijgt echt helemaal gelijk dus er kwam een compromis. Er werd uiteindelijk een singel gedempt. Juist, dezelfde singel hier voor de Jaarbeurs die nu in de nieuwe plannen weer open moet. Drie miljard gulden kost het totale plan nu al. Wanneer het oorspronkelijke plan was doorgezet en alle singels nu weer open moesten, zou het een veelvoud gaan kosten. Ik zie dus wel iets in een tegemoetkoming…”, aldus Van Dam.

Toen het onvermijdelijke ‘dat krijg je’ uit de zaal klonk, schertste de ombudsman in ruste en voormalige staatssecretaris: “degene die dat roept kan niet rekenen”.

Reageer op dit artikel