nieuws

Ultrasone geluid jaagt insecten uit hout

bouwbreed

Ir. S. Heruc van GR Engineering te Rotterdam, tevens verbonden aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, heeft een apparaatje ontwikkeld, dat schadelijke insecten uit het hout verjaagt. Drooghoutboorders zoals de huisboktor, de spinthoutkever en de klopkever ke zo effectief en duurzaam worden bestreden.

Op basis van ultrasone golven heeft ir. S. Heruc van GR Engineering te Rotterdam, die tevens is verbonden aan de faculteit Bouwkunde, werkverband Restauratie van de TU Delft, een compact apparaatje ontwikkeld, dat schadelijke insecten uit het hout verjaagt.

Het Herucs apparaat kan een ruimte van 200 m2 ontdoen van, en beschermen tegen insecten. Na het aansluiten van het apparaatje met behulp van een adapter geeft een rood lampje aan, dat het apparaatje in werking is. Het apparaatje wekt vervolgens een ultrasoon geluid op van grote sterkte. Dat is voor de mens geen enkel probleem, omdat die het geluid niet eens kan horen. De insecten maken zich echter bliksemssnel uit de voeten.

Betreft het ruimten waarin ook grote knaagdieren zich ophouden, dan kiezen ook zij het hazenpad. Ratten en muizen, zoek dan snel een rustiger plekje.

Het vervelende is, dat insecten vaak eitjes zullen hebben gelegd. De larven die uit de eitjes komen zullen echter ook vlot vertrekken.

Volgens de uitvinder zal na vier tot zes weken doorstralen van het apparaatje de ruimte geheel en blijvend gevrijwaard zijn van welke houtwormachtig wezen ook.

Immuniteit voorkomen

Om te voorkomen dat de insecten een immuniteit voor een bepaalde frequentie zouden ke ontwikkelen, bestrijkt het apparaatje een breed frequentiegebied. Doorlopende worden elke 1,5 seconden alle frequenties tussen 25 kHerz en de 50kHz doorlopen. Met een knop is deze tijd enigszins te veranderen.

Hoewel het het apparaat specifiek is ontworpen voor het bestrijden van insecten in houtconstructies van monumentale gebouwen, leent het zich in principe voor elke regenvrije ruimte.

Het apparaatje produceert een stralingskegel met een hoek van 270 gr. . Dat betekent derhalve dat het toestelletje strategisch moet worden opgesteld.

Bij heel grote ruimten ke meerdere apparaten worden ingeschakeld. Het apparaatje kost ongeveer f. 120 en verbruikt slechts 1,5 Watt.

Huisdieren zijn wel gevoelig voor ultrasone geluidsgolven, zodat het aanbeveling verdient deze gedurende de ‘houtbehandeling’ elders onder te brengen.

Reageer op dit artikel