nieuws

Suriname wil hulp Brazilie bij opwekken energie

bouwbreed

De Surinaamse president Wijdenbosch zal zijn werkbezoek aan Brazilie vooral wijden aan het waterkrachtpo Kabalebo. Diens regering gaat er van uit dat de energieopwekking niet alleen de ontwikkeling van de Surinaamse industrie ten goede komt, maar ook kan worden geexporteerd naar de buurlanden en Europa.

Brazilie zegde vorig jaar expertise toe bij de modernisering van het Kabalebo-po.

Daar is het tot nu toe echter bij gebleven. Suriname moet nog een schuld van f. 126 miljoen bij Brazilie aflossen. Die schuld is tijdens het regime-Bouterse opgebouwd met de leverantie van benodigdheden voor fabrieken, militair materieel en apparatuur voor telecommunicatie. Minister Pronk verklaarde zich in december bereid op Nederlandse kosten een conferentie te beleggen voor mogelijke financiers van het Kabalebo-po. Bouterse blies overigens aan het begin van de jaren tachtig de bouw van een stuwdam en een waterkrachtcentrale in West-Suriname af. Toen kon internationale financiering worden verkregen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels