nieuws

Superrechtbank naar Kop van Zuid

bouwbreed Premium

De superrechtbank komt op de Kop van Zuid is Rotterdam. De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft inmiddels al de eerste voorbereidingen getroffen voor de bouw.

Bij de RGD heeft men dan ook verbaasd gereageerd op de aanbiedingen van burgemeester P. van der Zaag van de gemeente Smallingerland. De burgervader heeft het gebouw van De Nederlandsche Bank (DNB) in Drachten aangeboden als megarechtbank. Minister Sorgdrager van Justitie maakte vorige week bekend dat er voor megazaken als die van ‘De Hakkelaar’ extra beveiligde rechtbanken zouden moeten komen. Van der Zaag dacht meteen aan het kantoor van De Nederlandsche Bank dat binnenkort leeg komt. Het gebouw werd in 1991 geopend en heeft 25 miljoen gulden gekost. Omdat DNB het aantal filialen terugbrengt, wordt het Drachtster kantoor gesloten.

Twee weken geleden kwamen alle betrokkenen – RGD, ministerie van Justitie en ontwikkelaars – bij elkaar in een etablissement (Klein Zwitserland) voor een zogenaamde ‘pressure cooker’ bijeenkomst. Deze wijze van werken is door Riek Bakker voor het eerst toegepast voor een aantal plannen op de Kop van Zuid. “We hebben in beslotenheid gepraat hoe zo’n pand eruit moet zien. Het resultaat moet uiteindelijk het programma van eisen opleveren.”

Omdat de grond in bezit is van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten besteed RGD daar de ontwikkeling aan uit. De bouw zal naar alle waarschijnlijkheid gaan gebeuren door de combinatie Dura/Van Eesteren. Deze aannemers hebben ook al de andere rechtbanken op de Zuidelijke Maasoever gebouwd.

Reageer op dit artikel