nieuws

Stormschade blijft binnen de perken

bouwbreed

De zware storm die de afgelopen dagen over ons land raasde heeft relatief weinig schade aangericht. Alleen in Zwanenburg zijn stukken van een dak van een flat gewaaid, waardoor een deel van een muur het heeft begeven. De twaalf gezinnen van de bovenste etage werden tijdelijk elders ondergebracht.

“Gisteren hebben we technisch onderzoek gedaan om te kijken wat de eerste noodmaatregelen nu moeten zijn. De dakbedekking is voor een groot deel weggewaaid. Dat is tegen de ballustrade gewaaid waardoor die gedeeltelijk weggeslagen is. Ook de hemelwaterafvoer is verdwenen en dat kan bij regen grote problemen opleveren. De muur van de bovenste hoekwoning is met de dakrand voor een del naar beneden gestort”, vertelt H. Nuij, rayonmanager van de corporatie De Vaart, die eigenaar van de flat is. “Het onderzoek is ook van belang omdat een paar honderd meter verder precies zo’n flat staat die nog meer in de wind staat. Maar daar is niets gebeurd. Niets wijst erop dat er sprake is van een constructiefout. Op een of andere manier is de wind met een rare draai onder de dakrand geslagen.”

Gisteren en vandaag is prioriteit gegeven aan reparatie van het dak. Om dat in ieder geval weer waterdicht te hebben. Vandaag wordt een steiger gebouwd en zal de muur aan de zuidwest kant bij de hoekwoning worden hersteld.

Omgewaaide bomen

Ook elders is schade aangericht. In de Haagse regio kreeg de politie 150 meldingen van rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen en hekwerken. Politie en brandweer hadden hun handen vol aan het opruimen van de eerste rommel.

In het midden van de provincie Zuid-Holland kwamen bij de politie honderden meldingen binnen. Ook hier zorgde de storm voor omgewaaide bomen, ingestorte daken en omgevallen schoorstenen. In Berkenwoude waaide het dak van een schuur en moest het vee naar een veilig heenkomen worden gebracht. In Leiden vlogen stalen platen door een raam een huis binnen.

Erasmusbrug

De Erasmusbrug in Rotterdam heeft de storm doorstaan. Toch zijn in het weekeinde drie spankabels geknapt. Daarvan is er al een vervangen. De andere twee worden pas vervangen als de wind weer wat gaat liggen. De brug wordt dagelijks in de gaten gehouden en is geen moment in gevaar geweest, aldus een woordvoerder van Gemeentewerken Rotterdam.

In het Overijsselse Wijhe blies de storm een deel van het dak van de sporthal aan de Lange Slagen. Ongeveer een vierkante meter van de asfalt dakbedekking raakte los en is nu met zandzakken provisorisch gerepareerd. In Zwolle ging op het veemarktterrein een lege expositietent de lucht in.

In Zeeland ging de storm het hardst te keer. Ondanks windkrachten tussen de tien en elf bleef daar de schade beperkt tot het omwaaien van twee bomen op Schouwen Duiveland.

Net als in de andere kustprovincies gingen ook in Zeeland tientallen inbraakalarmen af als gevolg van de zware windstoten.

Niet bekend

Stukken van het dak van de flat in Zwanenburg waaiden gisternacht weg als gevolg van de storm. Ook een deel van de ballustrade is vernield.Foto: Dick Vader

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels