nieuws

Snelle montage armatuur door tweestapsysteem

bouwbreed

Etap heeft een tweestapsysteem voor het installeren van fluorescentiereflectorlampen geintroduceerd waardoor tot 50% op installatietijd wordt bespaard in vergelijking tot gangbare systemen.

Het installatiesysteem E3, waarbij reflectoren een belangrijke rol spelen, wordt in twee stappen geinstalleerd. Een volledig voorbedraad segment wordt zonder gebruikmaking van gereedschap in elkaar geschoven. De reflector wordt daarna aan de basis van het armatuur bevestigd met behulp van een snelsluitsysteem. Het uitzoeken van verlichtingscomponenten behoort daarmee tot het verleden. Een duidelijk aansluitschema met codes, maakt het installeren gemakkelijk en voorkomt fouten.

Het E3-concept leent zich heel goed voor het installeren in fabriekshallen. In veel hallen hangen namelijk de ‘naakte’ lampen vaak met ijzerdraad aan de stalen of houten binten. Dat betekent dat het licht naar alle kanten uitwaaiert en er dus veel licht verloren gaat. Bovendien werken de fluorescentielampen storend vanwege het felle licht dat direct op de ogen valt. Doordat Etap BV te Breda een uitgebreid programma aan reflectoren heeft, kan de lichtopbrengst op iedere werkplek zo doceren, zodat elke medewerker in het bedrijf precies die hoeveelheid licht krijgt die er nodig is. Er vindt bovendien geen verblinding meer plaats.

De Universiteit van IImenau heeft aangetoond dat het verhogen van het lichtniveau van 100 lux naar 600 lux resulteert in veel minder kans op fouten en een hogere productiecapaciteit. Het toepassen van reflectoren betekent tevens dat in veel fabriekshallen het aantal fluorescentielampen aanzienlijk kan worden teruggebracht, doordat de lampen met reflectoren veel meer licht op de werkplek brengen, dan de lampen zonder reflector. Met de E3-installatie is al snel een energiebesparing te bereiken van 32%, aldus het bedrijf.

Reageer op dit artikel