nieuws

Sloop dreigt voor Vrieshuis Amerika

bouwbreed

Het einde nadert voor het pakhuis Vrieshuis Amerika langs de Amsterdamse IJ-oevers. Een poging van vijf politieke partijen om deze ‘broedplaats voor cultuur’ te behouden, strandde in de Amsterdamse gemeenteraad.

Het college van B en W wil langs de Oostelijke Handelskade minimaal 850 huizen bouwen, een nieuwe internationale passagiersterminal, hotel en culturele voorzieningen. Het plan maakt een essentieel onderdeel uit van de ontwikkeling van de IJ-oevers, waar uiteindelijk 3900 woningen komen.

Een deel van de historische pakhuizen, die herinneren aan de groei en bloei van de handel en scheepvaart, passen prima in dat plan. Ze worden omgebouwd tot woon- of werkruimten.

Vrieshuis Amerika, het grootste en meest beeldbepalende pand, leent zich door de aard van de constructie niet voor verbouw tot woningen. Daarom wil Amsterdam het gebouw slopen en er honderd woningen voor in de plaats laten komen.

Sinds ruim twee jaar is het voormalig vrieshuis een podium voor de nieuwste cultuurontwikkelingen. “Een broedplaats voor kunst”, zo vond ook een groot deel van de gemeenteraad.

Reageer op dit artikel