nieuws

Roermond werkt niet mee aan grindwinning Oolderplas

bouwbreed

B en W van Roermond zijn niet van plan om medewerking te verlenen aan de verdere ontgronding van de Oolderplas in Herten. De baggercombinatie ‘Herten’ indiende maart 1996 bij de provincie Limburg een nieuwe ontgrondingsvergunning in, die nu pas in behandeling is bij de provincie.

Het bedrijf werkt, nadat de bestaande vergunning eind vorig jaar afliep, met een gedoogvergunning. ‘Herten’ wil tot het jaar 2000 in het gebied, westelijk van de Merumerbroekweg, nog eens 800.000 ton fijne zand en grind winnen. Vooral naar fijner zand is grote vraag. Het bestemmingsplan Oolderveld moet hiervoor gewijzigd worden. Roermond zegt dat de ontgrinding niet haalbaar is omdat de baggermolens te dicht de woonwijk Merum naderen. Volgens de VNG is de minimale norm 300 meter, in Merum is die afstand 110 tot 150 meter.

De provincie Limburg heeft met de baggercombinatie nog een appeltje te schillen. In de huidige concessie is plaatselijk 1,45 meter dieper ontgonnen dan de 36,5 meter die de vergunning toestaat. De diepere winning had betrekking op het fijne zand onder het grindpakket.

De provincie eist van de baggercombinatie – die de overtreding bij de provincie meldde – maatregelen en een dwangsom ( f. 1.200.000). Tevens moeten 250.000 m3 zand worden teruggestort om de grintwinning op het vereiste ondergrondse profiel te brengen.

Reageer op dit artikel