nieuws

Milieulast pvc valt ‘wel beschouwd’ mee

bouwbreed

Polyvinylchloride (pvc) is in een kwaad daglicht komen te staan. Door het aandeel chloor berokkent het materiaal volgens sommige organisaties schade aan het milieu. Naar de mening van R. Morrien van kunststofprofielproducent Kommerling veroorzaakt het chloordeel echter weinig nadeel. De milieulast van pvc valt ook anderszins mee omdat het materiaal zich minstens zeven maal opnieuw laat verwerken. Daarbij kennen bouwproducten uit pvc een lange levensduur.

Pvc bestaat voor 43 procent uit ethyleen en voor de rest uit keukenzout. Het chloordeel van het zout verandert in vinylchloride. Daaruit ontstaan lange molecuulketens die een onbreekbaar materiaal vormen. Mede daardoor beschikken producten uit pvc volgens Morrien over een levensduur van minimaal 50 jaar. Na zeven keer herverwerken neemt de kerfslagvastheid enigszins af.

De industrie verwerkt inmiddels al zo’n 25 jaar pvc-afval. Het gaat dan in elk geval om schone productieresten. Ook ‘vuil’ pvc laat zich zonder al te grote problemen opnieuw gebruiken. Dit materiaal gaat doorgaans op aan de productie van bijvoorbeeld balkonprofielen en stelkozijnen. Inmiddels vinden er proeven plaats om pvc te ontbinden tot de grondstoffen.

Marktgericht product

Kommerling telt momenteel dochterondernemingen in 18 landen. Het concern boekt met ruim 2400 werknemers een jaarlijkse omzet van om en nabij f. 929 miljoen. Kommerling Benelux brengt een jaarlijkse omzet van circa f. 36 miljoen tot stand.

Ongeveer 70 procent van de productie betreft de aanmaak van kunststof profielen. Het restant bestaat uit chemische producten. In China opende de fabrikant een extrusiebedrijf met zes lijnen. De producten die daar worden gemaakt zijn aangepast aan de Chinese markt zoals ook elders de producten aansluiten op hetgeen in het desbetreffende land gebruikelijk is. Dat vereist de ontwikkeling van marktgerichte producten.

Ter illustratie wees Morrien naar de profielsystemen Eurodur 3S en Holland 100. In het laatste geval gaat het om een combinatie van basisprofielen met dieptewerking voor de renovatie en de nieuwbouw. Het kunststof stelkozijn bestaat geheel of voor een deel uit herverwerkte kunststof. Het kozijn is maatvast en en laat zich zonder grote moeite in voorgefabriceerde betonelementen monteren of op de traditionele manier plaatsen. Het kan niet alleen in kunststof systemen worden gebruikt maar bijvoorbeeld ook in aluminium.

Rolluikkast

Onder de naam RolaPlus stelde Kommerling een rolluikkast met drie functies voor. Het systeem beschermt tegen inkijk, insecten en felle zon. De fabrikant levert het in samenwerking met de patenthouder in drie formaten. De afmetingen laten de K-waarde van 1,6 ongemoeid.

Het systeem is ontworpen voor rolluikstaven met een nominale dikte van 8 en 14 millimeter. Op basis van de Komacel-panelen ontwikkelde de fabrikant een huisdeurpaneel dat de naam Mastiff kreeg. Het systeem telt 21 basismodellen die meer dan 100 combinaties mogelijk maken. De panelen bestaan uit een pvc hardschuimplaat met een gelijkmatige celstructuur. In dikte meet de plaat 19 of 29 millimeter.

Reageer op dit artikel