nieuws

Leerlingen tonen wat ze ke met nieuwe technieken

bouwbreed Premium

Zeven leerling-stucadoors en leerling-schilders geven op 16 pilonen uitdrukking aan hun ke en schilderen pilonen in ‘bonte’ kleuren. Dat gebeurt op de Bouwbeurs in Utrecht in de stand van het Bedrijfschap Schildersbedrijf uit Rijswijk en Bedrijfsschap Stucadoors uit Woerden.

Het is dan eindelijk zover, dat deze bedrijven samenwerken. “Dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, omdat het twee totaal verschillende culturen betreft”, aldus Pim Metman, voorlichter van het bedrijfschap in Woerden. Ze werken samen met als thema ‘finishingtouch’.

“De presentatie is vooral bedoeld voor architecten en beslissers. De leerlingen geven op de pilonen rondom de stand, schilderwerk in trendy uitvoeringen weer in diverse kleuren en gedaan volgens ‘nieuwe’ technieken. Daarmee proberen de bedrijven de mystiek van het ambacht naar buiten te brengen”, aldus Metman.

Elke piloon krijgt een verschillende afwerking. Het betreft eigenlijk oude technieken gestoken in een nieuw jasje. Er worden vijflagige marmerverven aangebracht. Voorts brengen leerlingen heel dunne sierpleisters op, die door en door zijn gekleurd. Ook spuittechnieken worden toegepast.

Voor nieuwe ideeen

Met behulp van lichtbundels worden kleuraccenten veranderd. Dat gebeurt om architecten op ideeen te brengen qua kleurschakeringen en mogelijkheden. In de loop van de week wordt het schilderen en het stukadoren vloeiend met elkaar geintegreerd.

Een van de leerlingen, Dick Rebergen vierdejaars leerling van de SVS Gildevoort te Nieuwegein, die als gezel voor zijn examen staat, vindt het werken met de nieuwe technieken wel boeiend. Hij was net een dagje bezig en had de techniek van het aanbrengen van dunne lagen op de piloon al aardig onder de knie.

Hij is bezig met zogenaamde Ooiko’s, een hem tot nog toe onbekende techniek. Het betreft een soort Venetiaans pleisterwerk. “Het was even wennen, maar het gaat nu al goed”, zo zei hij. Hij is gaarne bereid deze techniek in zijn aanstaande praktijk toe te passen als er vraag naar is, zo voegde hij er zakelijk aan toe.

Reageer op dit artikel