nieuws

Lastenverlichting mogelijk uitgesteld

bouwbreed

De D66-fractie komt terug van haar wens om per 1 juli van dit jaar de lasten voor iedereen te verlagen. Fractiespecialist Ybema vindt het verstandiger om die operatie uit te stellen tot 1 januari 1998, gezien de forse tegenvallers bij de sociale fondsen die vorige week bekend werden. De PvdA had altijd al reserves bij een algemene lastenverlichting.

De VVD vindt het nog te vroeg om de lastenverlichting halverwege dit jaar al van tafel te halen.

“Het is duidelijk dat we met een fors probleem bij de sociale fondsen zitten. Het is nodig dat we er eerst een verklaring voor krijgen. Nu is het nog te vroeg voor beleidsconclusies. Wat mij betreft is de lastenverlichting nog niet van de baan”, aldus een liberaal Kamerlid.

Vorige week lekte uit dat er volgens het Centraal Planbureau een forse tegenvaller is in de sociale fondsen. Die bedraagt f. 4,6 miljard en wellicht nog een miljard meer. Vooral de uitgaven voor de WW vallen hoger uit.

Begin dit jaar werd bekend dat er over vorig jaar een forse belastingmeevaller is. Die blijkt uit te komen op f. 4,7 miljard. PvdA, VVD en D66 wilden dat geld gebruiken voor het vormen van een AOW-fonds ( f. 2 miljard), voor lastenverlichting (circa f. 1 miljard), voor de minima en voor het aanpakken van knelpunten in de volksgezondheid.

D66 denkt nu dat het beter is de lastenverlichting uit te stellen tot 1 januari.

Reageer op dit artikel