nieuws

In moeilijke Duitse markt zet Wilma complete woonwijk neer

bouwbreed

De Nederlandse wijze van woningbouw is een uitstekend exportproduct. Ondanks de malaise in de Duitse bouw is Wilma er namelijk in geslaagd de bouw van een complete woonwijk in Dortmund naar zich toe te halen.

Het diepe economische dal waarin Duitsland verkeert, heeft onmiddelijke consequenties voor de kopers van huizen. Zij zijn minder gaan verdienen, of vinden de vooruitzichten onzeker en zijn daardoor niet meer in staat de ‘normale’ Duitse huizen te kopen. Normaal bij de Oosterburen is DM500.000. Met het ‘kostengunstiges Bauen’ van de Nederlanders kan een belangrijk deel van de Duitsers toch een huis kopen dat betaalbaar is. De huizen die Wilma Immobilien AG, de Duitse holding van Wilma International, in de Dortmundse wijk, Eving, gaat neerzetten liggen tussen de DM 280.00 en DM310.000.

De Westfalische Hypothekenbank AG (Die WestHyp) is samen met Bouwfonds International deelnemer in dit po van in circa 350 woningen, waaronder 251 eengezinswoningen. Die WestHyp, met een balanstotaal van DM 42 miljard, is erbij betrokken om ervaring op te doen met het goedkoop bouwen. “Zo krijgen ze toegang tot die markt. WestHyp neemt daarom voor enkele procenten deel in het bouw- en ontwikkelingsconsortium dat verder verdeeld is tussen ons en de andere Nederlandse deelnemer,” aldus een woordvoerder van Wilma. “De uitvoerende bouw zal in de herfst gaan aanvangen en gebeurt door Wilma Bau und Bautrager.”

Voor zowel Wilma als Bouwfonds mag deze bouw als opsteker worden beschouwd. Het eerste genoemde bedrijf zag zich in het boekjaar 1995 genoodzaakt vele miljoen af te schrijven op haar Duitse bezittingen en reorganiseerde tevens de gehele organisatie. Net als de Kondor Wessels Groep heeft men de strategie aangepast en bouwt men voor een lager segment in de markt. Bouwfonds heeft een uiterst bescheiden positie verworven in de periferie van Dusseldorf door het kopen van Van Vlijmen Vastgoed. Samen met aannemer Van Wijnen was men actief, maar vanwege de slechte bouwmarkt trok deze laatste zich los en Bouwfonds stond er helemaal alleen voor.

Een plattegrond van het gedeelte waar Wilma gaat bouwen. Wohnpark An den Teichen ligt in de wijk Eving.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels