nieuws

Groninger aannemer koopt fors beeld Lenin

bouwbreed

De voormalige communistische dictator Lenin waakt vanaf vrijdagochtend over het Oost-Groningse Tjuchem. Dan wordt een bronzen beeld van de Russische tiran afgeleverd bij de Groningse grootondernemer Henk Koop en zijn holding Koop Tjuchem.

Bij wijze van waarschuwing zet de ondernemer het negen meter lange en 17.000 kilo zware beeld in de tuin van een boerderij van het bedrijf. “Het gaat slecht in de landbouw en voorkomen moet worden dat er situaties ontstaan als toen in Rusland. De tijd waarin Lenin kon opkomen ligt achter ons. Het is nu zaak te voorkomen dat we dergelijke situaties hier krijgen”, waarschuwt Koop.

Het beeld stond tot voor kort op een voormalig Russisch vliegveld in het Oost-Duitse Merseburg. De omwenteling had het verbannen tot een hoekje in een hangar. Het Gronings bedrijf, dat een deel van het vliegveld in bezit heeft, zag wel wat in het beeld en zette het op transport. Vrijdagmorgen tegen half acht komt het aan in Tjuchem.

In eerste instantie interesseerde Koop zich slechts in het beeld vanwege het gewicht in brons. “Er speelde zeker een stukje handelsgeest mee.”

Bij de holdingmaatschappij werken zo’n 4000 mensen in binnen- en buitenland. Het bedrijf is opgedeeld in vier divisies en actief in de wegenbouw, de utiliteitsbouw, de landbouw en bij het aanleggen van pijpleidingen. In het Oost-Duitse Merseburg in Sachsen-Anhalt heeft het bedrijf zo’n 600 mensen werken.

Reageer op dit artikel