nieuws

Goedkope woning bouwen nog steeds mogelijk

bouwbreed Premium

Het is nog steeds mogelijk om voor een ton kostendekkend een eengezinswoning te bouwen. In mei wordt in Dordrecht de eerste paal geslagen voor de zogenoemde Zeshonderdgulden-woning. De bouwkosten voor deze woning bedragen f. 101.246. Ballast Nedam Woningbouw bouwt 48 woningen in de wijk Oudelandshoek, maar wil er minimaal nog 300 bouwen.

Ballast Nedam Woningbouw, voorheen Grootel West ziet kans om deze woningen kostendekkend te bouwen bij een redelijk constante bouwstroom van 350 woningen. De relatief lage prijs is het gevolg van een casco van Heembeton en een ontwerp dat is uitgegaan van het casco. De combinatie van prefab en ontwerp leidt tot een snellere bouwtijd (ruim een jaar) en ook daar zit een stukje van de winst.

“Het ontwerp is slim in elkaar gezet. Alles is compact rond de leidingkoker ontworpen. Met een relatief kleine keuken en hal aan de gevelkant. Daardoor bleef genoeg ruimte over voor een grote woonkamer. De woning heeft een inhoud van 300 m3 en aan dat uitgangspunt mocht niet worden getornd”, vertelt Koos Kok architect bij Wytze Patijn Architecten die de woningen heeft ontworpen. “Het was vreemd om een prototype woning te ontwerpen zonder daar een plek voor te weten. Het casco is vast, maar er kan gevarieerd worden met metselwerk en hout. Met de keuze van het materiaal zijn we uitgegaan van een casco van heembeton. Het casco, de luifel boven de entree en de dakrand zijn prefab. Daardoor kan er sneller worden gebouwd.”

Grote oplage

Om de woningen kostendekkend te ke bouwen is de voorwaarde dat er in een constante bouwstroom 350 woningen worden gebouwd. Dat kan op verschillende bouwplaatsen zolang er maar minimaal dertig woningen worden gebouwd.

Het architectenbureau heeft ook nog een ontwerp gemaakt met een flauw hellend dak. Die woningen zouden voor eenzelfde bedrag gebouwd ke worden maar dan weer in een grote oplage.

Met de grondkosten, verkoopkosten en andere bijkomende kosten komt de verkoopprijs van de huizen in Dordrecht op f. 168.000. De huurwoningen hebben ook nog eens f. 14.900 subsidie gekregen en een gereduceerde grondprijs waardoor de huurprijs bij oplevering op f. 635 komt.

De Zeshonderdgulden-woning wordt ondanks de stijgende bouw- en grondkosten gerealiseerd. Ondanks de vraagtekens bij de realisatiekansen hebben de betrokken partijen het concept ontwikkeld. Medio volgend jaar worden de woningen opgeleverd.

Opdrachtgever Woningstichting Progrez laat in de verkoopcontracten wel een paragraaf opnemen dat de koper verplicht is de woning terug te verkopen aan de corporatie. Daardoor blijven de woningen ook op de langere termijn

Reageer op dit artikel