nieuws

Capelse bestuurders nemen cadeautjes aan

bouwbreed

Drie wethouders en vier raadsleden in Capelle aan den IJssel hebben cadeautjes ter waarde van enkele honderden guldens aangenomen van een Capelse projectontwikkelaar. Het raadslid H. Dijk van Capels Belang/Solidair 93 heeft daar vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De bestuurders ontvingen de presentjes vorige week vrijdag van projectontwikklaar Maasstede Woning Ontwikkeling, bij het slaan van een eerste paal voor een appartementencomplex vlakbij het stadhuis. De twee wethouders P. Doodkorte (D66) en J. Tammel (PvdA) kregen ieder een paar schaatsen. Wethouder D. Kroos (VVD) kreeg een geschenkbon voor de aankoop van een aquarel.

De vier raadsleden kregen ieder een eetbon ter waarde van honderd gulden. Een van hen is een partijgenoot Van Dijk. Deze stuurde de eetbon onmiddellijk terug.

Affaire

Volgens raadslid Van Dijk gaat het om totaal f. 800. In zijn vragen aan het college wijst hij erop dat Capelle een langslepende affaire achter de rug heeft over te nauwe banden tussen de groeigemeente en poontwikkelaars. Een rapport van Coopers en Lybrand bevat het advies aan de gemeente om terughoudend te zijn, juist bij bouwers waarmee de gemeente onderhandelt.

Beinvloeden

Een woordvoerder van het college wijst erop dat de poontwikkelaar Maasstede niet van plan is geweest om de bestuurders te beinvloeden. “Wethouder Doodkorte heeft een hekel aan schaatsen, zijn collega Tammel heeft al 35 jaar niet geschaatst en Kroos is juist hersteld van een hartoperatie.”

Dijk schrijft in zijn brief aan het college dat de gemeenteraad de richtlijn van Coopers en Lybrand heeft overgenomen, maar de woordvoerder ontkent dit.

Ook de richtlijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om alleen cadeautjes van maximaal f. 50 te accepteren, vindt geen gehoor bij het college.

Aardigheidje

De woordvoerder: “Het ging om een bedrag lager dan f. 800. Wij hebben echt niet het gevoel dat we door een paar schaatsen en eetbonnen in een bepaalde richting worden gedreven.

Het is normaal dat mensen die een eerste paal slaan een aardigheidje krijgen. Met de richtlijnen van de VNG kun je hooguit een paar tweedehands Friese doorlopers krijgen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels