nieuws

Britse huizenmarkt trekt weer behoorlijk aan

bouwbreed

In 1996 ging de gemiddelde prijs voor een Britse woning omhoog met 8,4 procent. Dat is het hoogste percentage sinds het einde van de laatste boom in 1989. Voor 1997 verwachten de belangrijkste hypotheekbanken een stijging met ongeveer 7 procent.

Harry Rijnen

De prijsstijgingen zijn het sterkst in Londen, waar een huis eind 1996 zo’n 15 procent meer kostte dan aan het begin van het jaar. In Londense wijken als Greenwich, waar nieuwe lijnen van het openbaar vervoer komen, stegen de prijzen nog veel sterker. De prijsstijgingen zijn veel bescheidener in East Anglia, de Midlands, Noord-Engeland en Schotland. De kleine boom gaat ook voorbij aan goedkope woningen als eenkamerflats en niet opgeknapte, kleine rijtjeshuizen. Nieuwe kopers springen namelijk meer en meer over dit laagste segment heen om een betere woning te zoeken.

Ook de diepte van de markt neemt toe. Voor het seizoen gecorrigeerd vonden er in december 1996 woning-transakties plaats, het hoogste cijfer in vier jaar tijd. De makelaars van de Halifax Building Society meldden dat in het te kwartaal van 1996 20 tot 30 procent meer transacties waren gepleegd dan in dezelfde periode van 1995.

Bouwaanvragen door aannemers om aan nieuwe woningen te beginnen stegen gedurende het laatste kwartaal van 1996 met 30 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1995. De stijging van feitelijke aanvang van werkzaamheden lag in dezelfde orde van grootte.

HBG

Het optimisme over de huizenmarkt was een van de redenen waarom de Britse onderneming Higgs and Hill afgelopen maand december wel de utiliteitsbouw, maar niet de huizenbouw verkocht aan HGB. Volgens algemeen directeur John Teakston is Higgs and Hill, inmiddels omgedoopt in de Swan Hill Group, “zeker niet van plan om de huizendivisie af te stoten. 1995 was een moeilijk jaar, maar 1996 was een stuk beter. In huizenbouw hoef je niet zo groot te zijn om met de zware jongens te ke concurreren.”

Waarnemers achten de kans op een waanzinnige boom als de tweede helft van de jaren tachtig echter onwaarschijnlijk. De hypotheekrente is de afgelopen maanden al gestegen, met name voor degenen die de rente voor een lange periode (3 of meer jaar) vast willen leggen.

De hypotheekbanken verwachten dat eind dit jaar de gemiddelde variabele rente op een hypotheek zal zijn opgelopen tot 8 a 9 procent, onafhankelijk van de vraag of Labour of de Tories de komende algemene verkiezingen winnen. Waarschijnlijk zouden beide partijen de dagrente fors optrekken, mocht de prijsstijging op de huizenmarkt uit de hand dreigen te lopen.

Dit zou tot veel hogere hypotheekrente leiden. De herinnering aan de ‘boom-bust’ van de periode 1985-1992 zijn te pijnlijk om de prijzen de vrije loop te laten.

Evenwicht

Tenslotte zal ook het toenemende aanbod van nieuwe huizen zorgen voor een beter evenwicht. Momenteel is er meer vraag dan aanbod, omdat veel huiseigenaren wachten op nog hogere prijzen. De verwachting is dat zij in de loop van dit jaar op de markt komen.

Daardoor zal het aantal transacties verder stijgen. Econoom Jonathan Loynes van investment bank HSBC Markets verwacht dat het aantal woningtransacties in 1997 met 20 procent stijgt ten opzichte van 1996.

Reageer op dit artikel