nieuws

Bouwbonden en corporatie lusten elkaar rauw

bouwbreed Premium

Woningbouwvereniging De Samenwerking in Capelle a/d IJssel ligt overhoop met de bouwbonden. CNV en FNV betichten de corporatie van een slecht personeelsbeleid, dat uiteraard wordt tegengesproken door De Samenwerking.

Via persberichten bestoken de bonden en de corporatie elkaar. De laatste in de rij was De Samenwerking die gisteren verklaarde “dat er geen sprake is van onmenselijk en onverantwoord personeelsbeleid”.

De Samenwerking is bezig de organisatie te veranderen. Het bedrijf wil klantgerichter gaan werken. Daarnaast verkeert de onderneming in ernstige financiele problemen. Via een vorig jaar aangespannen kort geding tegen staatssecretaris Tommel heeft men getracht tegen de f. 150 miljoen los te krijgen om de financiele gezondmaking te ke uitvoeren. De Samenwerking verloor omdat de rechter vond dat het Centraal Fonds v/d Volkshuisvesting daarvoor is. Afgelopen dinsdag is bij het fonds een steunaanvrage van f. 135 miljoen ingediend.

De vakorganisaties werden door hun leden gewezen op de onwerkbare situatie die was ontstaan door de problemen. “Het ziekteverzuim lag vorig jaar op 33 procent, dat is erg hoog”, aldus G. v/d Berg van de CNV-bouwbond. “Er werden teamtrainingen gehouden, om het veranderingsproces te ondersteunen, die als gevolg hadden dat vijf mensen overspannen waren. Noem dat maar en goed personeelsbeleid.”

De eerste afspraak tussen bonden en top van De Samenwerking is mislukt. “Eenzijdig had P. Bos (directeur van de De Samenwerking/red.) een afspraak gemaakt voor Valentijnsdag. We hadden gisteren andere afspraken en daarnaast weigerde hij in te gaan op onze eisen”, aldus C. Bos van de FNV. “We willen dat er een extern onderzoek komt naar het personeelsbeleid.”

Persbericht De Samenwerking: “We betreuren het ten zeerste dat de Bouw- en Houtbonden FNV en CNV op de eerste uitnodiging voor overleg niet zijn ingegaan. Desondanks blijven wij bereid tot overleg.”

Reageer op dit artikel