nieuws

Betonnen buis reinigt zichzelf

bouwbreed

Waco-Liesbosch Beton te Bergen op Zoom heeft een betonnen rioolbuis ontwikkeld met een hoog zelfreinigend vermogen. Dat komt door de hoge stroomsnelheid in de druppelvormige doorsnede.

Volgens de fabrikant is de stroomsnelheid in de (omgekeerde) druppelvorm hoger dan in een ronde of eivormige buis. Het afvalwater wordt daardoor sneller afgevoerd, ook als er weinig aanbod is en door de hoge snelheid wordt vuil makkelijk meegenomen. Het riool blijft daardoor langer schoon dan een riool met een ronde of eivormige doorsnede.

De betonnen rioolbuis met druppelvormige doorsnede is mogelijk geworden door een verbetering van het productieproces. In het verleden is gekozen voor ronde buizen, omdat het vervaardigen van asymmetrische buizen wegens technische en economische redenen onhaalbaar was. Daar is verandering in gekomen. De samenstelling van het beton is enigszins aangepast, er wordt gebruik gemaakt van een deelbare mal en er wordt een specifieke trillingstechniek toegepast.

Eerste po in Leiden

De productie van de buizen is eind vorig jaar begonnen. Het product is op de fabriek uitgebreid getest, maar nog niet in de bouwpraktijk toegepast. Het eerste po wordt binnenkort uitgevoerd in de gemeente Leiden.

Vooralsnog worden alleen buizen met een bovendiameter van 700 mm en een onderdiameter van 200 mm geproduceerd. Het is echter de bedoeling om ook buizen met een bovendiameter van 1000, 1200 en mogelijk 1500 mm te maken, allemaal met een onderdiameter van 200 mm. Hoe groter de buis, des te meer rendement levert de druppelvorm op, aldus een woordvoerder van Waco-Liesbosch Beton.

De prijs van de druppelvormige betonnen rioolbuizen ligt wat hoger dan die van ronde buizen. Dat komt doordat er meer materiaal nodig is dan voor een ronde buis en omdat het productieproces meer aandacht vraagt. De prijs is vergelijkbaar met die van eivormige betonnen buizen.

Een druppelvormige betonnen rioolbuis op het tasveld van Waco-Liesbosch Beton BV te Bergen op Zoom.

Reageer op dit artikel