nieuws

Windturbines in de veiling

bouwbreed

Geinteresseerden kunnen een bod uitbrengen op 35 windturbines van het windpark Flevoland. Eigenaar Nuon heeft besloten deze ‘Windmasters’ met een vermogen van 300 kW te vervangen door 18 zwaardere exemplaren met een vermogen van 750 kW.

De verkoop is in handen van Troostwijk Veilingen uit Amsterdam. Volgens dit bureau gaat het om de grootste verkoop van windturbines die ooit in de wereld is gehouden. Weliswaar zijn in de Verenigde Staten al eens grotere partijen windturbines geveild, maar dat betrof kleine molens met een gering vermogen. In Nederland zijn ook wel eens turbines van eigenaar verwisseld. Daarbij ging het om onderhandse verkopen en om een aanzienlijk kleiner totaalvermogen.

Nuon wil met de vervanging van de turbines meer rendement halen uit zijn windmolenpark Flevoland. Het windaanbod op deze locatie is middelmatig. De te koop staande turbines, die 30 meter hoog zijn, dateren uit 1991. In dat jaar waren exemplaren met een vermogen van 750 kW nog niet leverbaar. De nieuwe molens zijn 50 meter.

Belangstellenden voor de molens uit Flevoland kunnen tot 11 maart een bod uitbrengen op de 35 turbines. Volgens de veilingmeester verkeren de molens in uitstekende staat en kunnen ze nog zeker 10 tot 15 jaar mee. Troostwijk denkt dat het niet blijft bij deze veiling. De onderneming verwacht dat er markt zal ontstaan voor tweedehands windturbines.

Reageer op dit artikel