nieuws

Werknemers demonstreren bij Hoogovens

bouwbreed

Aan het begin van de laatste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao bij Hoogovens hebben de vakbonden woensdagmorgen een korte manifestatie bij de poort gehouden. Het geschatte aantal werknemers dat hieraan meedeed, ligt tussen de zevenhonderd en duizend personen.

Bij Hoogovens werken nu nog 10.500 mensen. De onderhandelingen staan in het teken van de wens van Hoogovens om drieduizend mensen te laten afvloeien en aan de andere kant duizend jonge mensen aan te nemen. Uit concurrentieoverwegingen moet het bedrijf meer staal met minder mensen maken.

Om meer evenwicht te krijgen in de leeftijdsopbouw van het personeel wil de onderneming het personeelsbestand verjongen. De bonden willen de garantie van Hoogovens dat niemand door de inkrimping gedwongen zonder werk komt te zitten. Hoogovens wil deze garantie niet afgeven.

De partijen verschillen ook nog van mening over de invulling van de sociale maatregelen, zoals ouderenregelingen, detacheringsafspraken en herplaatsingsvoorwaarden.

Daarnaast vinden de bonden het loonbod te mager. Hoogovens biedt voor een tweejarige cao een jaarlijkse verhoging van 2 procent. De Industriebond FNV wil er jaarlijks 3 procent bij. De collegabond van het CNV eist 3,25 procent per jaar.

Reageer op dit artikel