nieuws

Wallage wil geld kustlocatie gebruiken voor verplaatsen glastuinbouw

bouwbreed

PvdA-fractieleider Wallage heeft in Venlo een pleidooi gehouden voor het verplaatsen van de glastuinbouw uit Zuid-Holland naar het noorden en het oosten van het land om zo extra ruimte te creeren in de Randstad.

“Het lijkt haast een taboe om te spreken over de verplaatsing van het kassengebied. Tegelijkertijd wordt er echter gesproken over een miljardeninvestering voor een kustlocatie. Zouden deze miljarden niet beter kunnen worden ingezet voor de verplaatsing van de kassen naar het oosten en het noorden van het land en voor de modernisering van de bedrijfstak?”, zo vroeg Wallage zich af.

Volgens de sociaal-democraat moet de vraag worden gesteld of binnen de Randstad alle ruimtelijke functies wel op de juiste plaats zitten. “De Randstad wordt als vol ervaren, maar verdicht zich nog voortdurend. Niet elke activiteit is een noodzakelijke bijdrage aan de kwaliteit van de Randstad”, zo betoogde Wallage bij de Kamer van Koophandel in Venlo.

Volgens de PvdA’er is er een nieuwe visie nodig van de rijksoverheid op de ruimtelijke structuur in Nederland in de komende decennia. De Vierde Nota Extra (Vinex) uit 1990 is volgens hem al feitelijk achterhaald.

De nota loopt officieel tot het jaar 2005. Ook PvdA-minister De Boer (VROM) heeft in het verleden al eens gezinspeeld op verplaatsing van de Glazen Stad. Ze kreeg toen onmiddellijk een stortvloed van kritiek, ook uit de Tweede Kamer, over zich heen. Volgens Wallage zijn met verplaatsing echter drie doelen gediend: versterking van de sector, werkgelegenheid elders in het land en extra ruimte in de Randstad.

Reageer op dit artikel