nieuws

Verouderde kantoorkolossen maken plaats voor huizen

bouwbreed

De voormalige vestigingen van de Rijksgebouwendienst (Rgd) en Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in Den Haag gaan tegen de vlakte. Aegon, eigenaar van de kantoorkolossen, wil op die plek 237 woningen in de dure huursector bouwen. Nog dit jaar moet met de sloop worden begonnen.

Hans Ouwerkerk

De kantoren aan de Haagse President Kennedylaan dateren uit de beginjaren zestig. De gebouwen moesten de immense kaalslag in dat gebied opvullen. Deze kaalslag was ontstaan in de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers daar voor de bouw van de Atlantik Wall zijn gaan slopen. De hierdoor ontstane strook is vervolgens op grond van het stedenbouwkundig plan van W.M. Dudok met strokenbouw ingevuld. Een en ander resulteerde in de bouw van een viertal in het groen gesitueerde kantoorgebouwen.

Deze zijn nu echter behoorlijk verouderd. Twee van de kantoorgebouwen staan sinds het vertrek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de Rijksgebouwendienst al geruime tijd leeg. Nieuwe huurders hebben zich nimmer gemeld. Een ernaast gelegen kantoor is overigens wel na een grondige verbouwing en renovatie weer verhuurd.

Plint

In opdracht van Aegon heeft architect ir. F.M. Asselbergs twee woongebouwen ontworpen van zes en acht woonlagen. Op de grond van de voormalige Rgd-vestiging verrijzen 109 woningen, terwijl op de BVD-locatie 128 woningen kunnen worden gebouwd. Hierbij gaat het om huurwoningen in de vrije sector.

De wooncomplexen worden geplaatst op een plint van ongeveer 1,50 meter hoogte die moet gaan werken als een sokkel uit het groen. In deze plint is het halfverdiept parkeren middels natuurlijke ventilatie en de bergingen ondergebracht.

Per woning is een parkeerplaats en een buitenberging opgenomen. Aan de koppen van beide wooncomplexen worden de ingangen van de garage gesitueerd. Het dak van de parkeergarage werkt tevens als een vergroot bordes aan de zijde van de entrees van de woningen.

Bij beide wooncomplexen worden de hoofdblokken in metselwerk uitgevoerd. De woningen worden ontsloten door een transparant trappenhuis. Dit wordt weer gemaakt van glazen bouwstenen en staal. Per laag zijn in het trappenhuis drie woningen te bereiken.

Passen

Wethouder H.J. Meijer van verkeer en vervoer, binnenstad en monumenten stelt in het raadsvoorstel dat de plannen naadloos passen in het kader van het herontwikkelingsbeleid. “Op veel plekken in de stad verliezen de oudere kantoren voor huidige en potentiele gebruikers hun aantrekkingskracht. Door het geven van nieuwe bestemmingen kan structurele leegstand van verouderde kantoren op minder goed bereikbare locaties worden tegengegaan”, aldus Meijer.

Reageer op dit artikel