nieuws

‘Verletbestrijding’ bouwt onder barre omstandigheden ‘Doorwerkstad’

bouwbreed Premium

Een gure koude wind waait over het terrein naast de Julianahal van de Prins Bernhardhoeve. Het is een paar graden onder nul. Met man en macht wordt er gewerkt aan de overkapping voor Doorwerkstad, de demonstratiestand van Bureau Verletbestrijding. Directeur Hans Hak, gekleed alsof hij op poolexpeditie gaat, kijkt goedkeurend toe. “We werken nu onder barre omstandigheden. Maar als het straks klaar is kan de winter echt toeslaan. Dan staan we droog en warm.”

Het Doorwerkdorp waarmee het bureau Verletbestrijding sinds jaar en dag op de beurs staat, was aan vernieuwing toe. “Hoewel we toch altijd wel iets nieuws in huis hebben, was er wat sleet op de formule van het dorp gekomen”, zo motiveert Hak de reden waarom hij op de beurs in Zuidlaren fors uitpakt. Het Doorwerkdorp is tot een volwaardige stad uitgegroeid. Een stad ook waarvan de bouw twee dagen voor de kerst al begon.

Op het terrein naast de Julianahal is het onderkomen voor Doorwerkstad opgetrokken. Hierbij is gebruik gemaakt van het zogenoemde Layer-systeem. Dit, door de firma Reco uit Koudekerk aan de IJssel uit Duitsland aangekochte systeem, bestaat uit dakspanten die op de steiger worden gemonteerd. Door zeilen aan de zijkant van de steigers te spannen ontstaat een tochtvrije ruimte waar Hak en zijn mensen verletbestrijdingsmogelijkheden kunnen tonen maar waarin , en dat is belangrijker, ook woningen kunnen worden gebouwd.

Eerder dit jaar bij een proef in Almere, wat overigens een iets ander systeem betrof, is gebleken dat het principe van overdekt bouwen de oplossing is om de vorstverlet uit de bouw te bannen. Hak: “Sinds Almere merk je dat het overdekt bouwen wat bekender wordt. Het is te hopen ook dat het een grote vlucht neemt want de winter is in al z’n hevigheid gearriveerd.”

Te laat

“We hebben een enorm strenge winter achter de rug”, zegt Hak even uitblazend bij een warme kop koffie. “Iedereen riep toen ‘we moeten ons er tegen wapenen’. Maar ik weet zeker dat er weer een heleboel aannemers te laat op de winter inspelen. Sterker, ik ben er zelfs van overtuigd dat een aantal bedrijven de inhaalslag van de laatste winter nog niet hebben gemaakt. Die krijgen weer een klap. De gevolgen zijn echt niet te overzien.”

Terwijl, en dat ergert Hak zichtbaar, er best oplossingen zijn waardoor er langer kan worden doorgewerkt. “Maar het schijnt bij de bouw te horen, dat gokken. Zo van ‘we hebben een strenge winter achter de rug, het zal nu wel meevallen, we wachten het gewoon maar af.'”

Een veelvoorkomende houding in de bedrijfstak bouw met volgens Hak desastreuze gevolgen voor de kwaliteit. “Het is toch logisch dat wanneer een aannemer door vorstverlet achterloopt op schema dit inhaalt door sneller te werken. En sneller werken wordt maar al te gauw slordig en slecht werken. En dat komt vervolgens het imago van de bouw weer niet ten goede”, benadrukt Hak, “Kortom zit je zo in een vicieuze cirkel. Terwijl dat heel simpel te doorbreken is door in ieder geval de vorstverlet te bestrijden. Discontinuiteit is slecht voor de bedrijfstak. Bouwen is en mag geen seizoenswerk worden. Laat dat nu eindelijk eens duidelijk worden.”

Arbeidsomstandigheden

Door in Zuidlaren groots uit te pakken wil Hak zeker ook het principe van overdekt bouwen onder de belangstelling te brengen. “Deze beurs wordt door alle segmenten uit uitvoerende bouw zeer goed bezocht. Er komen hier in op deze beurs ook heel veel werknemers. Het is goed dat zij zien wat mogelijk is. Want laten we nu eerlijk zijn, het is toch fantastisch om sneeuw, regen, wind en kou buiten te kunnen houden en zo dezelfde arbeidsomstandigheden te hebben als een fabrieksarbeider.”

Het Doorwerkdorp staat sinds jaar en dag op de Bouwbeurs in Zuidlaren. “In Utrecht zijn we er straks ook bij maar dat is toch anders. Hier hebben we ook meer de ruimte, zijn de mogelijkheden ook groter.”

De Doorwerkstad van Hak telt ook de nodige primeurs. Naast dus de grootste overkapping van Nederland wordt in de stad de MegaMix-silo gepresenteerd. Door een vernuftige constructie kan de werknemer die de silo moet bedienen droog en tochtvrij staan. Tevens toont Koot BV een stratenmakersdoorwerktentje.

Van de Hoest en Busker is in de Doorwerkstad met een hele nieuwe schaftkeet aanwezig. Deze keet voldoet zelfs aan de Energie Prestatie Norm. Verder is er een isolatiedoek uit Oostenrijk te zien die nieuw beton- en metselwerk tegen vorst kan beschermen en kunnen spuiters hun hart ophalen bij een nieuw model ‘spackspuivest.’

“Dit pak is met een rubberen kraag uitgevoerd zodat de spuiters hun nek kunnen ontlasten. Op de buik van het pak kan overigens ook de spuit worden bevestigd waardoor die niet meer hoeft te worden getild. Nee, al met al is er weer een hoop te zien.”

Dames

En te voelen. Want over de verwarming hoeft niemand in te zitten. Reiziger Verhuur, Toxopeus en Brouwers hebben zich over dit segment gebogen. Gedurende de beursdagen wordt 1,5 miljoen kilowatkalorieen per uur naar binnen geblazen. “We hebben hier ook dames rondlopen. En die mogen het niet koud krijgen…”

Reageer op dit artikel