nieuws

Twee bouwkuipen in 20 uur trillingsvrij de bodem in

bouwbreed

In een tijdsbestek van 20 uur twee bouwkuipen met een omvang van 800 m2 trillingsvrij de bodem indrukken. Zonder voor te boren en inclusief tien hoekprofielen. Die prestatie leverde Hoffmann Bodemtechnieken uit Helmond met behulp van de ABI-damwandpersmachine.

Op de bouwlocatie in het Belgische Ronse waren trillingen en lawaai ontoelaatbaar vanwege de aanwezigheid van oude bebouwingen in de directe omgeving. Aannemer J.D. Janse (vestigingen in Grobbendonk en Middelburg) bouwt daar in opdracht van Aquafin een nieuw bergingsriool. Een zeshoekige bouwkuip moet dienst doen als perskuip voor een drietal doorpersingen. De andere vierhoekige bouwkuip functioneert als ontvangstput voor de boringen. De twee kuipen zijn uitgevoerd in stalen damwand.

Hoffmann Bodemtechnieken heeft hiervoor twee ABI-machines ingezet: de telescoopmakelaar en de damwandpersmachine. Het door ABI gepatenteerde telescoopmakelaarsysteem met een mastlengte tot 17 meter wordt gebruikt voor de geleiding van alle gangbare apparaat bij tril-, trek-, pers- en boorwerkzaamheden. De buitenmakelaar wordt met een hydraulische cilinder langs de binnenmakelaar bewogen waarbij Ertalongeleidingen zorgen voor een goede stabiliteit, trilling- en geluiddemping. Met de telescoopmakelaar wordt het mogelijk voorspankracht op het te geleiden apparaat aan te brengen en torsiemomenten op te nemen. De makelaar wordt elektronisch bestuurd. De instelling kan onafhankelijk van de stand van de basismachine worden geregeld.

Als dragermachine voor het ABI-telescoopmakelaarsysteem kunnen alle gangbare machines van 16 tot 35 ton worden ingezet.

De damwandpersmachine drukt planken van het type Omega met een systeembreedte van 600 tot 750 mm in pakketten van drie naar beneden. Het ca. 4 ton zware persblok levert bij een hydraulische werkdruk van 300 bar per cilinder een drukkracht van 600 kN. De trekkracht bedraagt 380 kN per cilinder.

Wendbaarheid

Omdat er drie damplanken tegelijk gedrukt worden, kan de reactiekracht van de andere twee planken worden benut om de derde plank naar beneden te drukken. De planken kunnen in elke gewenste hoek aangebracht worden omdat de telescoopmakelaar 180 graden draaibaar is. Deze wendbaarheid biedt ook voordelen bij het afpersen van sleuven. Door afwisselend links en rechts te persen, kunnen twee zijden tegelijk worden gemaakt.

Het persblok is aan een zijde voorzien van een hydraulische boor voor situaties waarin de grondweerstand te groot is. Ontspanningsboringen aan de binnenzijde van de damwandkas vergemakkelijken het de grond indrukken van de damwandprofielen.

De in Ronse gemaakte bouwkuipen zijn uitgevoerd in het damwandprofiel Omega 8 met een weerstandsmoment van 1209 cm3/m wand, een dikte van 8 mm, een breedte van 750 mm, een hoogte van 278 mm en een gewicht van 102,4 kg/m2. De lengte van de damwanden bedroeg 10,5 meter.

Draadloos bestuurd, drukt de ABI-damwandpersmachine drie damwandplanken tegelijk de grond in.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels