nieuws

Schorsing bestemmingsplan voor Provincialeweg 205 verzocht

bouwbreed Premium

De Provincialeweg 205 zal zeker dit jaar nog niet worden doorgetrokken van Helmond naar Beek en Donk. Woordvoerster van het provinciebestuur, mevrouw E. Vos, heeft dat vrijdag verklaard tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag.

De hoorzitting werd gehouden naar aanleiding van een door de familie Van der Aa uit Beek en Donk aangespannen spoedprocedure. In die procedure vraagt de familie schorsing van het bestemmingsplan PW205, zoals dat door de voormalige gemeenten Aarle-Rextel en Beek en Donk is vastgesteld.

De aanlegkosten van de weg heeft het provinciebestur begroot op f. 33 miljoen. Volgens de provinciale begroting zal er dit jaar niet meer dan zo’n drie ton aan de weg worden uitgegeven door de provincie. Dat betekent dat er niet veel meer zal gebeuren dan wat landmetingen en dergelijken.

Geen aanleiding

Gemeentewoordvoerster Vos kwam vrijdag met deze gegevens omdat ze wilde aantonen dat er momenteel geen aanleiding is schorsing te vragen van het bestemmingsplan PW205. Schorsing vraag je als je wilt voorkomen dat de weg op korte termijn wordt aangelegd. De schorsing blijft dan van kracht totdat er door de bestuursrechter een zogenoemde bodemprocedure over het bestemmingsplan is afgehandeld.

Momenteel loopt er ook een bodemprocedure tegen het bestemmingsplan PW205. Vos verwacht dat die bodemprocedure wel zal zijn afgerond voordat de provincie daadwerkelijk met de aanleg van de weg wil beginnen.

De familie Van der Aa heeft aan de Gemertseweg een hengstenfokkerij en een varkenshouderij. Volgens de plannen zal de Gemertseweg gereconstrueerd worden. De weg zal zo dicht langs hun bedrijf komen dat de situatie volgens raadsman, drs H.E. Winkelman, “onhoudbaar” wordt. Een bedrijfsverplaatsing zou het meest voor de hand liggen. Winkelman wil daarover eerst met de gemeente en provincie over uitonderhandelen alvorens het bestemmingsplan voor de provinciale weg rechtskracht krijgt. Hij bleef daarom vrijdag bij zijn verzoek tot schorsing van het gewraakte bestemmingsplan. Over een week hoopt behandelend rechter D. Dolman een oordeel te kunnen vellen over dat schorsingsverzoek.

Reageer op dit artikel