nieuws

Schiphol investeert fors in verbouwingen

bouwbreed Premium

De luchthaven Schiphol gaat fors investeren in uitbreiding van de oude vertrekhal. De centrale lounge, de hal achter de douane, wordt gerenoveerd en uitgebreid. De inrichting ervan stamt uit 1976 en oogt, zeker in vergelijking met de nieuwe terminal West, gedateerd. Ook is de ruimte te krap voor de steeds groeiende aantallen passagiers.

Dit zei president-directeur Hans Smits van Schiphol ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie. De lounge moet bijna twee keer zo groot worden en krijgt na de verbouwing een vloeroppervlak van 22.000 m2. De beschikbare ruimte voor winkels zal het viervoudige gaan bedragen, 4000 m2.

Verder gaat Schiphol de D-pier verbreden, zodat meer grotere toestellen kunnen worden ontvangen. De D-pier wordt vooral gebruikt voor Europese vluchten, waarvoor de maatschappijen steeds grotere toestellen inzetten. De totale investering die hiermee gemoeid is, bedraagt f. 500 miljoen.

Daarnaast gaat Schiphol door met de andere verbouwingen. Daarbij gaat het dit jaar om de Kaagbaan en het nieuwe vrachtareaal Cargo World Schiphol Zuid-Oost. Hiermee is nog eens f. 365 miljoen gemoeid.

Schiphol is vorig jaar weer behoorlijk gestegen. Het aantal passagiers nam toe tot 27,8 miljoen, een stijging met 9,5% ten opzichte van 1995. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van 7%, waarmee de 30 miljoen passagiers naken. Deze groei wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Bij de discussies over de vijfde baan, is een grens gesteld van maximaal 44 miljoen passagiers. Niet voor niets heeft premier Kok inmiddels ook al aangekondigd dit jaar te willen beginnen met de discussie over een tweede nationale luchthaven.

Reageer op dit artikel