nieuws

‘Restauratieprojecten zijn de beste leerlingbouwplaatsen’

bouwbreed

De vraag naar restauratiemedewerkers stijgt. Het aantal jongeren dat voor deze tak van de bouw wordt opgeleid is echter laag. De Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel, aannemer Schakel en Schrale en de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Bouw (SSP) Amsterdam proberen daar iets aan te doen. Op leerlingbouwplaatsen worden jongeren opgeleid tot restauratietimmerman of -metselaar.

Donanta Laan kijkt goedkeurend naar de balken aan het plafond van het eeuwen oude pandje aan de Amsterdamse Runstraat. Ze strijkt met haar hand over het ruwe hout. “Alles wat nog bruikbaar was, hebben we gehandhaafd”, zegt ze. “Maar het meeste materiaal is nieuw.” Ze volgde de MTS-opleiding Bouwkunde en studeert nu aan het Koning Willem I College te Den Bosch voor restauratiemederker MTO. Daarom loopt ze stage bij de Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel. Ze is hier leerlingwerkvoorbereider en leerlingtoezichthouder. een dag per week gaat ze naar school.

Het werk aan de Runstraat wordt uitgevoerd door Schakel en Schrale bv te Amsterdam, een bedrijf dat is gespecialiseerd in restauratieprojecten. Naast Laan werken twee leerlingen aan de restauratie van het pand aan de Runstraat. De jongens zijn in dienst van de SSP en worden begeleid door een van de zes leermeesters van Schakel en Schrale.

Schuilkerk

“Er is veel vraag naar vakmensen in het restauratievak”, zegt W.H. Rohaan, directeur van Schakel en Schrale. “Per jaar hebben de restauratiebedrijven 60 timmerlui en 30 metselaars nodig. Het probleem is dat de opleiding tot restauratiemedewerker een ondergeschoven kindje is.”

Schakel en Schale probeert via leerlingbouwplaatsen het aantal leerlingen in het restauratievak op te voeren. In de Runstraat werken er twee en bij het herstel van een schuilkerk in Diemen gaan er deze maand nog enkele aan de slag. Bij een volgend project in de hoofdstad zijn nog drie plaatsen voor leerlingen.

Bij de SSP werken ook zes ‘gewone’ leerlingen aan het restauratieproject. Zij vervaardigen van raamkozijnen ten behoeve van restauratiepanden. “Zo heeft iedereen er wat aan”, zegt R. Cosse, directeur van het samenwerkingsverband.

Meer subsidie

“Werk is er genoeg in de restauratiesector,” zegt W.M.N. Eggenkamp. Hij is directeur van de Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel. “Wij hebben er het grootste belang bij dat er voldoende jongeren worden opgeleid in dit vak. Daarom werken we nauw samen met Schakel en Schrale.”

Volgens Eggenkamp leent circa 80 procent van de woonhuismonumenten zich uitstekend voor de opleiding voor leerlingen. “Ze leren er van alles: het herstellen van kozijnen, vijzeltechnieken, het repareren of vernieuwen van dakkapellen en ga maar door.”

Omdat de overheid de komende jaren meer subsidie geeft voor restauratie van monumentale panden is er gegarandeerd werk voor restaurateurs. Ook buiten de restauratiebranche is er voor hen voldoende werk. Rohaan: “De leerlingen doorlopen een heel traject zodat ze uiteindelijk goed opgeleide vakmensen zijn. Bovendien wordt dankzij het duurzaam bouwen onderhoud en herstel steeds belangrijker, ook buiten de restauratie van historische panden. Ze kunnen zo aan de slag bij ‘gewone’ bouwprojecten. Kortom, restauratieprojecten zijn de leerlingbouwplaatsen bij uitstek.”

R. Cosse van het samenwerkingsverband te Amsterdam knikt bevestigend. “Een restauratietimmerman is geen luxe werknemer of een soort romantische timmerman. Het is iemand die alle facetten van zijn vak kent.”

Reageer op dit artikel