nieuws

Provincie Zeeland wil ‘Milieuprijs’ met uitstraling en prestige

bouwbreed

“De prijzen dienen uitstraling, werving en prestige te hebben, zodanig dat potentiele deelnemers er graag naar willen dingen.” Aldus Statenleden van de provincie Zeeland in hun voorstel voor het instellen van een Milieuprijs Zeeland. Het prijzenpakket zal een waarde van f. 10.000 krijgen. Hiermee willen de initiatiefnemers het milieubewustzijn in de provincie vergroten.

De PvdA-Statenleden Vermeulen-Geschiers, De Koster en het CDA-Statenlid De Looff-De Wild zien het wel zitten: een jaarlijkse prijs waarmee milieubewuste projecten in het zonnetje worden gezet. In het voorstel waarover aanstaande vrijdag de commissie milieu zich buigt, pleiten de initiatiefnemers voor een prijs bestaande uit een ‘milieutrofee’ van Zeeuwse makelij.

Met het instellen van een milieuprijs willen de bedenkers in eerste instantie het milieubewustzijn in de provincie vergroten. Daarnaast moet de prijs een aanleiding zijn tot het nemen van initiatieven om een bepaald milieu-rendement te halen. Maar ook het “initieren van blijvend milieusparend gedrag bij consumenten, ondernemers en scholieren” is volgens het voorstel een belangrijk doel van de milieuprijs.

Alleen volledig afgeronde milieuprojecten kunnen voor de prijs in aanmerking komen. Dat betekent volgens de plannenmakers dat voor de milieuprijs 1997 het project in 1996 is afgerond en geevalueerd. Indieners kunnen zijn particulieren, scholen en maatschappelijke organisaties die bij voorkeur zonder winstoogmerk opereren. Ook ondernemingen kunnen in aanmerking komen als hun projecten een brede uitstraling hebben en het milieurendement direct tastbaar of zichtbaar is. “Zowel projecten die zonder financiele steun als projecten die subsidie hebben ontvangen komen in aanmerking mits het leidt tot een blijvend milieusparend gedrag of blijvend milieurendement.”

Prijs

Wat moet de Milieuprijs nu voor prijs zijn? Op dat probleem stuitte ook de initiatiefnemers. In ieder geval moeten volgens hen de prijzen uitstraling, werving en prestige hebben. “Zodanig dat potentiele deelnemers er graag naar mee willen dingen.” In ieder geval willen de Statenleden jaarlijks f. 10.000 uittrekken voor het samenstellen van het prijzenpakket. Dit bedrag wordt gedekt door het Milieufonds. “Bovendien gaat de eerste prijs altijd vergezeld van een milieutrofee van Zeeuwse makelij. De overige genomineerden krijgen als dank voor hun deelname een aardigheidje in de vorm van een milieudiploma.”

In het voorstel, wat overigens naar verwachting in de statencommissie breed zal worden ondersteund, gaan de initiatiefnemers uit van een proefperiode van twee jaar. “Na die twee jaar zou moeten worden bekeken of de prijs aan de gestelde doelen voldoet.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels