nieuws

Proef glasvezelkabel door gasleidingen

bouwbreed Premium

CasTel, het telecombedrijf van distributiebedrijf EDON, begint in mei met een proef om glasvezelkabel door een bestaande gasleiding te blazen. Deze nieuwe techniek zou het aanleggen van een glasvezelnet 30 procent goedkoper maken.

Het onderzoeksbureau Gastec ontwikkelde de nieuwe techniek. Een soort parachute, die wordt voortgeblazen door de gasdruk, trekt de dunne glasvezelkabel door de gasleiding. Hierdoor kan zonder al te veel graven drie kilometer kabel per uur worden aangelegd. Normaal duurt dat minimaal een dag. Met de experimenten hoopt CasTel duidelijkheid over de toepasbaarheid van de techniek te krijgen. CasTel denkt dat het technisch wel kan maar dat het niet de voordelen zal opleveren die nu worden verondersteld. Vooralsnog wil het telecombedrijf liever in een keer twee glasvezelleidingen aanleggen. Dit met het oog op de groei van het telecomverkeer.

Reageer op dit artikel