nieuws

Populierenbosje houdt woningbouw tegen

bouwbreed

Rechter J. de Vries van de Raad van State doet maandag uitspraak in de spoedprocedure, die vrijdag door bewoners van de Nieuwegeinse wijk Galecop onder aanvoering van G. Geitenbeek bij hem is aangespannen. Geitenbeek cs strijden voor het behoud van het populierenbosje in het centrum van Galecop, waar nu woningbouw is gepland. Inmiddels is de wijk grotendeels gerealiseerd. Ter afronding van het geheel heeft het gemeentebestuur nu het ‘negende uitwerkingsplan Galecop’ ter inzage gelegd. Op grond van dat plan kunnen in het hart van de wijk een buurthuis, een winkelcentrum en 122 woningen gebouwd worden. Voor dit alles moet het populierenbosje wijken.

Dat is volgens de omwonenden in strijd met het oorspronkelijke bestemmingsplan Galecop en Nieuwraven. In de toelichting bij dat plan staat namelijk dat het populierenbosje behouden zal blijven. De advocaat van de gemeente, R. Samkalden, gaf vrijdag in Den Haag toe dat in de gewraakte plantoelichting staat dat karakteristieke elementen zoals de Galecopperdijk en het populierenbosje gehandhaafd zouden blijven. Op grond van de wet zouden de omwonenden echter aan de plantoelichting geen rechten kunnen ontlenen. Dit in tegenstelling tot zaken die daadwerkelijk in het bestemmingslan vermeld staan.

Wanneer De Vries besluit het negende uitwerkingsplan te schorsen, kan de gemeente voorlopig projectontwikkelaar Eurowoningen geen bouwvergunning verlenen voor de 122 woningen en kunnen ook het winkelcentrum en het buurthuis voorlopig niet uit de grond gestampt worden.

Reageer op dit artikel