nieuws

Politie, justitie, verzekeraars en bedrijven slaan handen ineen Chip in gereedschap verlinkt dief en heler

bouwbreed

In alle stilte is op 1 januari een systeem in werking getreden dat de opsporing van gestolen handgereedschap aanzienlijk moet vergemakkelijken. Politie, justitie, verzekeraars en bedrijfsleven hebben rond een minuscule chip die in het gereedschap wordt ingeplant een netwerk van draadloze informatie-uitwisseling opgebouwd, waardoor de kans betrapt te worden voor dief en heler veel groter is geworden.

Datatag is het nieuwste antwoord op, al dan niet georganiseerd, diefstal van klein materieel. Met Datatag wordt het gereedschap voorzien van een elektronische code aan de hand waarvan te allen tijde kan worden vastgesteld wie de rechtmatige eigenaar is. De chip is niet groter dan de kop van een lucifer en iets langer dan een centimeter. Klein genoeg om onzichtbaar in elk stuk gereedschap, tot en met een schroevendraaier aan toe, weg te werken. Aflezen gaat heel eenvoudig. Even met een scanner er langs en de identiteit van de eigenaar is bekend.

In Engeland is Datatag een effectief middel gebleken tegen diefstal. Zo effectief dat politie en justitie alle medewerking hebben gegeven aan de introductie en de opzet van het systeem in Nederland. De aanzet daartoe werd gegeven door het hoofd verzekeringen van de Volker Stevingroep. Zijn tip aan C.A. Piket van Hillson om het Engelse systeem te beproeven, was niet aan dovemansoren gericht. Hillson in Alphen aan de Rijn was in Nederland ook de wegbereider van Datatrack, een eveneens in Engeland ontwikkeld systeem voor uiteenlopende toepassingen waaronder opsporing van gestolen groot materieel.

Bewijs

Er is door een speciale commissie van vertegenwoordigers van politie, justitie, verzekeraars en bedrijfsleven ruim driekwart jaar aan de voorbereiding gewerkt. Voordat de identificatie van bijvoorbeeld een gestolen boor aan de hand van een digitaal kenmerk formeel als juridisch bewijs kan worden erkend, moesten de opsporings- en registratiesystemen van politie en justitie eerst in lijn met het Datatag systeem worden gebracht. “Wanneer ik de enige ben die weet hoe het systeem werkt, kan ik er niks mee bewijzen”, licht de algemeen directeur van Hillson toe. Hij laat aan de hand van een schema zien langs welke lijnen de betrokken partijen informatie kunnen uitwisselen. Alle gegevens over product en eigendom zijn opgeslagen in een centrale databank. Na aangifte van diefstal volgt een check in de databank. Blijkt het product inderdaad gestolen dan komt er een code aan te hangen. Aangevuld met overige relevante gegevens (wel of niet verzekerd) krijgen de partijen bericht terug. Piket: “Datatag trekt een product uit de anonimiteit. Het wordt door de codering voor de politie herkenbaar gemaakt”, verduidelijkt hij. “Bewijzen of iets gestolen is, was altijd heel lastig. Heel frustrerend ook voor de politie als ze iemand had aangehouden met een partij boormachines, maar niets kon aantonen.”

Alarm

“De toepassingsmogelijkheden zijn ongelooflijk”, vervolgt Piket. “Je kunt bijvoorbeeld een elektronische cirkel rond een product, een voertuig, een compressor of een aggregaat, trekken. Op het moment dat het product buiten de cirkel komt, geeft ie een alarm.”

Piket beseft dat de dieven niet voor een gat te vangen zijn. “Natuurlijk zal geprobeerd worden de chip te verwijderen, maar dat zal zo veel braakschade veroorzaken dat het product niet meer verhandelbaar is. Het werkt naar meerdere kanten. Ga er maar van uit dat de helers weldra over zo’n scanner beschikken. Als er een jongen uit de coffeeshop met een boor aan komt zetten, zal hij hem eerst scannen. Blijkt er een chip in te zitten dan zal hij zeggen: nee jongen die boor koop ik niet.”

Preventie

De preventieve werking van elektronische beveiligingssystemen is evident. In Uithoorn was diefstal van cv-ketels bij nieuwbouwprojecten aan de orde van de dag. Totdat de daders op heterdaad werden betrapt na stil alarm via een zendertje dat aan de installatie was bevestigd. “Sindsdien is er nog heel wat gebouwd in Uithoorn, maar er is nooit meer een ketel gestolen”, zegt rechercheur Van Lente van de Uithoornse politie.

Reageer op dit artikel