nieuws

Plein Alkmaar voor miljoenen verbouwd tot cultuurcentrum

bouwbreed

Het Canadaplein in Alkmaar wordt voor een bedrag van f. 19 miljoen verbouwd tot cultuurcentrum van de stad. Architecten uit heel Europa worden door de gemeente Alkmaar uitgenodigd een schetsontwerp te maken voor de invulling van het plein. Na een eerste selectie worden een aantal ontwerpen eind deze maand tentoongesteld. De inwoners mogen vervolgens hun mening geven over de ingezonden ontwerpen. Rond oktober wordt het definitieve ontwerp bepaald.

Het bestek omvat de bouw van een stedelijk museum, een openbare bibliotheek en een muziekschool. De panden krijgen minimaal drie bouwlagen.

Verder let de selectiecommissie erop of het ontwerp voor het museum wel groot genoeg is voor het houden van tentoonstellingen, of in het ontwerp van de bibliotheek genoeg rekening is gehouden met de zwaarte van de boeken en of de wanden van de muziekschool wel afdoende geluidwerend zijn.

Zoals de zaken er nu voor staan wil de gemeente Alkmaar in september volgend jaar met de nieuwbouw van start gaan. Zo rond het jaar 2000 is het plein dan weer als nieuw.

Niet bekend

Heijmans Projectontwikkeling te Rosmalen ontwikkelde eerder al plannen voor de invulling het Canadaplein. Dit initiatief werd afgeketst wegens het afhaken van een grote hotelketen. Ook het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor de plannen was een oorzaak van het niet doorgaan van deze invulling.

Reageer op dit artikel