nieuws

Opleidingswerkplaatsen openen massaal de deur

bouwbreed

Wie kennis wil maken met de beroepsmogelijkheden die de bouwnijverheid biedt, kan op vrijdag 31 januari een bezoek brengen aan een van de opleidingswerkplaatsen voor de bouw. Deze stellen massaal hun deuren open voor belangstellenden. Op sommige plaatsen, zoals in Nunspeet, worden voorselecties gehouden voor de nationale beroepenwedstrijden die in maart worden gehouden.

Het samenwerkingsverband Nun-speet begint al op 30 januari met de voorselectie. Aan de Energieweg 1 te Nunspeet laten timmerlui, metselaars en tegelzetters hun kunnen zien. Een dag later is ook hier de Open Dag en kunnen jongeren, hun ouders, leerkrachten en andere geinteresseerden kennis maken met de beroepsmogelijkheden in de bouw.

De schilders pakken flink uit op 31 januari. Op 24 plaatsen in den lande kunnen belangstellenden kennis maken met deze bedrijfstak. “In de praktijkleerwerkplaatsen van de samenwerkingsverbanden kunnen zij zich uitgebreid informeren over de beroepsmogelijkheden in het afwerkings- en afbouwbedrijf”, aldus een toelichting van het opleidingscentrum SVS. “Er zal bovendien veel aandacht worden besteed aan voorlichting over de opleidingen; met name in het kader van werkend leren”. Tijdens de open dag geven leerlingen demonstraties van schilderen en behangen. “In sommige praktijk- leerwerkplaatsen kan de bezoeker zelf de kwast of de spaan hanteren”, aldus de SVS.

Basisscholieren

Bij de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SSPB) te Beverwijk worden demonstraties timmeren en metselen gegeven. Bezoekers kunnen ook hun eigen kunnen op dit gebied tonen. Verder zijn er diverse behendigheidsspelletjes.

SSP Amsterdam trekt er zelfs een hele week voor uit om 1000 leerlingen van klas 2 van de basisvorming kennis te laten maken met technische beroepen in de hout- en meubelverwerking, installatietechniek, weg- en waterbouw en de bouwnijverheid. Hiertoe worden de leerlingen van 20 Amsterdamse scholen opgehaald met een bus. De 31e is de SSP Amsterdam ook geopend voor het publiek. Ze kunnen zich orienteren op de beroepsmogelijkheden binnen de bouw. Ook langdurig werklozen kunnen die dag terecht. Ze kunnen zich opgeven voor de Bouw OpleidingsPool.

De landelijke open dag wordt georganiseerd door onder meer de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf(SVB) en de samenwerkingsverbanden in Nederland. Bij de SVB is een overzicht te krijgen van alle samenwerkingsverbanden die aan de open dag meedoen. Telefoon: 079 368 5848.

Reageer op dit artikel