nieuws

Onderzoek gestart naar opwerking van verfafval

bouwbreed

Het Centrum voor Onderzoek en Technisch Advies (COT) is samen met Verftechnisch Adviesbureau Hillebrand begonnen met een onderzoek naar het hergebruik van het afval van professionele verfproducten. Volgend voorjaar al kan een pilot plant zijn gerealiseerd.

In eerste instantie gaat het nog om een haalbaarheidsstudie die in april klaar moet zijn. Laboratorium-manager dr. B.D. Alblas rekent er echter op dat daarna een vervolgstudie wordt uitgevoerd samen met een industriele partner, zodat direct kan worden gewerkt aan het realiseren van een proeffabriek.

De haalbaarheidsstudie, waaraan ook het Innovatiecentrum Midden-Nederland, TNO en Coopers en Lybrand meewerken, wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) in het kader van een subsidieregeling voor milieutechnologie.

In Nederland zijn 5000 bedrijven die professionele verfproducten gebruiken. Van de totale hoeveelheid verf die voor binnenlands gebruik wordt geproduceerd, eindigt dan vijftien procent als afval zonder te zijn gebruikt.

In absolute cijfers gaat het jaarlijks om niet minder dan 30 miljoen kilogram. Het grootste gedeelte daarvan wordt op het ogenblik verbrand.

In het haalbaarheidsonderzoek, dat zich alleen richt op verouderde natte verf uit volle of halfvolle verfblikken, wordt allereerst geinventariseerd hoe de afvalhoeveelheden zijn verdeeld over de verschillende verfsoorten en welke technieken voor opwerking tot een nieuw hoogwaardig product beschikbaar zijn. Vervolgens zal worden bekeken welke technieken toepasbaar zijn voor welke verfsoorten en welke opties het waard zijn om nader uit te werken. Daarbij spelen uiteraard de kosten van de verschillende technieken een belangrijke rol.

Doel is uiteindelijk uit het afval nieuwe producten te maken die voldoen aan alle prestatie-eisen die nu aan nieuwe verf worden gesteld.

Bovendien is een van de voorwaarden in het onderzoek dat het project economisch haalbaar moet zijn voor een bedrijf en moet passen in het bestaande productieproces. Ook de arbeidsomstandigheden bij het inzamelen, scheiden en opwerken van het afval moeten aansluiten bij de bestaande regelgeving.

Reageer op dit artikel