nieuws

Onderzeese gasleiding

bouwbreed

De raad van bestuur van het Russische RAO Gazprom heeft de aanleg goedgekeurd van een gasleiding onder de Zwarte Zee. Het project vergt een investering van om en nabij f. 4,2 miljard en maakt het transport van Siberisch gas mogelijk. Onderzoek van het Russich-Nederlandse bedrijf Petergaz toonde de haalbaarheid van het werk aan.

In mei of juni presenteert dit gezamenlijke bedrijf van het Russische Gazprom en het Nederlandse Heerema het definitieve rapport. De leiding komt op een diepte van 2,1 kilometer te liggen: twee keer zo diep als tot nog toe gebruikelijk. De leiding krijgt een lengte van 1055 kilometer. Daarvan ligt 290 kilometer op Russische bodem, 380 kilometer onder de Zwarte Zee en 385 kilometer op Turks grondgebied. Voor de financiering tekenen Gazprom en het Russische leidingbedrijf en gasagentschap Botas.

Reageer op dit artikel