nieuws

Omzet beton in Duitsland opnieuw sterk verminderd

bouwbreed

De Duitse betonmortelindustrie verwacht voor 1997 opnieuw een vermindering van de omzet met ca. 8 procent. In 1996 daalde de productie met 8,1 procent naar 68,3 miljoen kubieke meter, waarvan 19,6 miljoen in het oosten en 48,7 in het westen van Duitsland. In totaal zijn er ca. 2620 betonmortelfabrieken in het land. Daarvan zijn meer dan 700 in het oosten gevestigd. In het afgelopen jaar ging voor het eerst ook hun omzet omlaag, met 3,9 procent.

In Duitsland is niet alleen de omzet van de betonmortelindustrie sterk verminderd. De vereniging van fabrikanten van prefab beton (het ‘Bundesverband Deutsche Beton- und Fertigteilindustrie’) verwacht dat de omzet van de prefab branche in 1996 is achteruit gegaan met 6 procent.

De omzet van de Duitse cementindustrie is nog meer gedaald dan die van de betonmortelindustrie en van de fabrikanten van prefab beton.

Dat komt door de invoer van cement uit Polen, Tsjechie en Slowakije (respectievelijk 3,17 miljoen, 1,1 miljoen en ca. 1 miljoen ton in 1996). In het oosten van Duitsland wordt nu bijna 40 procent van het cement ingevoerd, in het westen ongeveer 10 procent.

Reageer op dit artikel